Istarski arheolozi i povjesničari na simpozijima

Kristina Džin na nalazištu u Pomeru (arhiva)
Kristina Džin na nalazištu u Pomeru (arhiva)

Ovih se dana u Udinama, Zagrebu i na Lošinju održava nekoliko arheoloških skupova na kojima sudjeluju istarski arheolozi i povjesničari.

Na znanstvenom skupu o arheologiji u Udinama, naslovljenom "Forme e sviluppi dell'organizzazione territoriale e dei processi di integrazione nella X. regio orientale e nelle regioni contermini" (Oblici i razvoj teritorijalne organizacije i procesi integracije u 10. istočnoj regiji i okolnim regijama), sudjeluju i pulski arheolozi Davor Bulić, s temom o romanizaciji Istre u smislu urbanizacije, te Kristina Džin, čiji je referat naslovljen "Municipium Nesactium in the ager Polensis et Nesactiensis".

U Zagrebu je pak održan IV. kongres hrvatskih povjesničara. Tu je, među ostalima, Elvis Orbanić održao izlaganje naslovljeno "Sloboda izražavanja u ranonovovjekovnoj Istri: odnos crkvenih i svjetovnih vlasti prema psovačima", Iva Milovan "Vijesti o španjolskoj gripi 1918./1919. u pulskom dnevniku Hrvatski list", a Petar Strčić "Hrvatska historiografija u posljednjih pola stoljeća".

Mihovil Dabo govorio je na temu "Povjesničarski interes za biskupa Dobrilu: suprotstavljanja i približavanja nacionalnih historiografija", Milan Radošević, "Talijanska historiografija o socijalnoj povijesti Istre (1918. - 1940.)", a Nevio Šetić "Prvi izbori u Istri i Dalmaciji za zastupnike u Carevinskom vijeću po općem i jednakom izbornom pravu".

Tema izlaganja Tatjane Tomaić je "Odnos liberalizma i nacionalizma prema slobodi manjina i multikulturalnosti", Filip Zoričić osvrnuo se na temu "Sloboda u rječniku i govoru Vlade Gotovca", a izlaganje Igora Dude je naslovljeno "Djetinjstvo u slobodi ili slobodno djetinjstvo: djelovanje Saveza pionira u Hrvatskoj 1950-ih i 1980-ih".

Ivan Žagar predstavio je rad naslovljen "Utjecaj politike na sport u socijalističkoj Hrvatskoj (1947. - 1952.)", a Anita Buhin "Kopačkom za auspuhom: jugoslavenski nogometaši u inozemstvu".

Kristina Džin govorila je o "Vjerskim slobodama kroz transformaciju foruma i kultnih objekata južne Istre u rimsko doba", a pročitala je i referat Vesne Girardi Jurkić, koji je dovršila netom prije smrti, a koji je naslovljen "Rimski politeizam i vjerska sloboda u odnosu prema kršćanstvu u Istri".

Na lošinjskom simpoziju Džin će održati referat koji je izradila zajedno s Girardi Jurkić, pod nazivom "Antički Osor u svjetlu nekih primjera helenističkih likovnih utjecaja". (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter