Istarski antifašisti nezadovoljni ignorantskim odnosom hrvatskih vlasti


Članovi Predsjedništva Saveza udruga antifašista Istarske županije ogorčeni su, kao i Predsjedništvo Saveza udruga antifašista Hrvatske, ignorantskim odnosom aktualnih državnih vlasti prema antifašistima. Žalosnim je Tomislav Ravnić, predsjednik istarskih antifašista, nazvao izostanak predstavnika hrvatskih vlati s obilježavanja obljetnice ZAVNOH-a u Topuskom gdje se u Narodnooslobodilačkoj borbi stvarala hrvatska državnost. Negativna politika hrvatskih vlasti prema antifašistima ogleda se i u smanjenju sredstava za redovnu djelatnost njihove udruge, koja je od Ministarstva branitelja, kao i da sada tražila 680 tisuća kuna, a dodijeljeno joj je samo 80 tisuća.

- Imamo informacije da se ubuduće ne namjerava financirati Savez antifašista, već će se tražiti njegovo financiranje iz vlastite članarine. Nevjerojatno je to ignoriranje Narodnooslobodilačkog pokreta, rekao je Ravnić, dodajući kako je žalosno da na eskapade radikalne desnice državne vlasti šute. Zapravo, moglo bi se reći, kaže, da je i podržavaju.

- Mi se tomu protivimo jer smo duboko uvjereni da se većina hrvatskih građana tomu također protivi. Ne možemo idealizirati mračne ideologije, rekao je Ravnić.

Stoga istarski antifašisti poručuju da će, ukoliko se ne budu uvažavale i poštivale zasluge antifašista u Hrvatskoj, zatražiti zaštitu od međunarodnih organizacija, pa i Ujedinjenih naroda. Ukoliko antifašisti ne budu zadovoljni odgovorom Vijeća za suočavanje s prošlošću pismom će se obratiti zemljama saveznicama u Drugom svjetsko ratu, a od tadašnjih 67 država 51 je bila na strani antifašističke koalicije.

- Mi smo 2011. pismom američkoj filmskoj kompaniji Listern corporation koja je, na zahtjev talijanske neofašističke iredente, željela snimiti nakaradan film o fojbama, zaustavili taj projekt, rekao je Ravnića, a tako će se i sada međunarodnu javnost upoznati s odnosom hrvatskih vlasti prema antifašistima.

Istarski antifašisti kažu, nemaju ništa protiv toga što je hrvatski premijer Andrej Plenković Crkvi darovao Vilu Idolu u Puli, ali protive se, da kao razlog, navodi poboljšanje hrvatstva Istre.

- Time nas sve vrijeđa. Po čemu je on bolji Hrvat od mene ili naših boraca koji su se borili za sjedinjenje Istre s Hrvatskom, upućuje mu Ravnić pitanje. Istrani su stoljećima čuvali svoj nacionalni identitet, pa antifašisti preko toga ne mogu prijeći. Isto tako ne prihvaćaju medijske istupe Marija Sošića i Roberta Buršića i njihovih istomišljenika koji iskrivljuju istarski antifašističku povijest i ne uvažavaju žrtve 17 tisuća Istrana koji su pali u borbi protiv fašizma. Da nije bilo sveopćeg ustanka Istra nikad ne bi bila pripojena Hrvatskoj, poručuju istarski antifašisti. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter