Istarski Albanci obilježili neovisnost Kosova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Kosovo je najmlada država u Europi ciji je put do neovisnosti imao velikih poteškoca, ali to je bila povijesna nužnost. Europa je utvrdila svoje granice i arhitektura europskog prostora je dovršena osamostaljenjem Kosova. Svi oni koji gaje iluzije da ce se mijenjati granice i da ce Kosovo izgubiti svoju samostalnost, varaju se, rekao je u Puli u Domu hrvatskih branitelja na centralnoj istarskoj proslavi cetvrte godine neovisnosti Kosova bivši predsjednik države Stjepan Mesic.

Mesic, koji je uz mnoge druge uzvanike, bio specijalni gost veceri, istakao je da Kosovu prije svega želi razvoj i da su najveci resurs tog razvoja njihovi ljudi te time zaslužio pljesak citave dvorene.

Tamo su se naime, osim samih predstavnika albanske manjine u Istri, okupili i ostali predstavnici manjina na Poluotoku, poznati Albanci iz javnog i politickog živote, te gradonacelnik Pule Boris Miletic, medulinski nacelnik Goran Buic i saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin.

Miletic i Buic u svojim su pozdravnim govorima cestitajuci na neovisnosti ove najmlade države na teritoriju nekadašnje Jugoslavije, istakli da se ponose svojim multietnickim sredinama kojima su i Albanci velik dio.

Inace, ovo centralo obilježavanje neovisnosti Kosova organizirala je Zajednica Albanaca opcine Medulin pod pokroviteljstvom zajednica i Vijeca Albanaca Istarske županije te Nacionalnog vijeca Albanaca Grada Pule.

- Kosovo danas sigurnim koracima ide prema integracijama u NATO-u i Europskoj Uniji. Iz iskustva koje imamo kao hrvatski gradani, uvjereni smo da ce Hrvatska svojim ulaskom u EU-u biti putokaz prema tim integracijama, kazao je predsjednik Zajednice Albanaca opcine Medulin Frok Lekaj. (B. BAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter