Istarski akvatorij blagodat je poput Kariba ili Bahama

Franko Čerin sa svojim ulovom pokraj Brijuna (D. PERAČIĆ/CROPIX)
Franko Čerin sa svojim ulovom pokraj Brijuna (D. PERAČIĆ/CROPIX)

Međunarodni kvalifikacijski turnir u lovu na veliku ribu "Offshore World Challenge - Poreč 2015." prvi će se put u Istri održati od 9. do 12. rujna, najavili su organizatori jučer u Villi Polesini.

- Big game fishing odnosno lov na velike ribe je sportska disciplina ili oblik rekreacije za dobrostojeće osobe pustolovnog duha. To je elitni ribolovni turizam koji može pružiti izdašne rezultate u turističkoj ponudi, kazao je predsjednik pulskog Športskog ribolovnog kluba Big game 4tuna Franko Čerin dodavši da su rijetke zemlje (Karibi, Bahami, Meksiko, Madagaskar…) koje imaju takvu blagodat u svom akvatoriju, kao što je sjeverni Jadran.

Lov na trofejnu ribu

- Užitak lova na velike ribe možemo i mi pružiti ovdje u Istri i to tijekom skoro cijele godine, kaže Čerin dodavši da je cilj natjecanja potaknuti ponudu skiperskih čarter linija za sportske ribolovce. Čerin vjeruje da će ova dosad neispunjena turistička niša dodatno popularizirati Poreč, Istru i cijelu Hrvatsku.

Četiri dana u Poreču 30-ak domaćih i međunarodnih posada (Hrvatska, Italija, Slovenija, Austrija, Njemačka, Rusija, Kina…) natjecat će se u tri natjecanja: World Offshore Challenge (WOC), Državno prvenstvo u lovu na veliku ribu te Kup trofejnog ulova. Natjecanje po međunarodnoj licenci WOC kvalifikacijsko je natjecanje za Svjetsko prvenstvo 2016., sljedećeg proljeća u Queposu na Kostarici, a na kojem će nastupiti pobjednička ekipa iz Poreča. Plavoperajna se tuna lovi isključivo tehnikom "ulovi i pusti" (koriste se željezne udice, a ne od nehrđajućeg čelika), dok se ostala velika riba može izvaditi iz mora sukladno propozicijama natjecanja.

Posebno atraktivno bit će natjecanje u lovu na trofejnu tunu u organizaciji ŠRK kluba Big game Croatia gdje je dozvoljeno izvaditi samo tunu težu od sto kilograma, do dodijeljene kvote (u hrvatskom dijelu Jadrana godišnje je dozvoljeno sportski izloviti do dvije tone takve ribe). Manifestaciju će pratiti više od 40 predstavnika utjecajnih specijaliziranih međunarodnih i domaćih medijskih kuća.

- Kvalitetni sadržaji u pred i posezoni mogu biti motiv dolaska gostiju u destinaciju, a ovo je natjecanje koje svojom atraktivnošću taj kriterij može u potpunosti zadovoljiti i sigurni smo da će već u prvoj godini polučiti odlične rezultate, izjavio je direktor TZ-a Poreča Nenad Velenik dodavši da je HTZ kao porečke megamanifestacije prepoznao ovo ribolovno natjecanje te Swatch odbojku na pijesku. Pokrovitelji su također Ministarstvo turizma i TZ Poreča, ali uz podršku sponzora.

Gastro šator na rivi

- Valamar želi podržati zaista kvalitetne projekte, i to ne samo kroz sponzorstvo, već i organizacijski i logistički, kako bi se destinacija Poreč dodatno obogatila, kazao je Ivica Vrkić, direktor marketinga Valamar Rivijere, generalnog sponzora natjecanja. U vrijeme natjecanja grad Poreč će proglasiti gastronomski tjedan tune, Tunalicious Street Food Festival. U šatoru na porečkoj rivi nudit će se jela od tune i drugi riblji specijaliteti. Posebni gosti događanja bit će japanski veleposlanik Keiji Ide te njegov osobni kuhar koji će u petak, 11. rujna, pripremiti sashimi od tune. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter