Istarske veze uhićenog Šarića

Anastazije Martinčić (lijevo) s reporterom u zatvoru u Urugvaju u listopadu 2011. (ARHIVA)
Anastazije Martinčić (lijevo) s reporterom u zatvoru u Urugvaju u listopadu 2011. (ARHIVA)

Uhićenje Darka Šarića je više puta najavljivano otkad je u listopadu 2009. urugvajska policija zaplijenila 2,8 tona kokaina na jahti Rakljanca Anastazija Martinčića "Maui" u luci Santiago Vasques koja je plovila pod britanskom zastavom. Anastazije Martinčić je uhićen, a prošle godine osuđen na 13 i pol godina zatvora. Kokain s jahte navodno je trebao završiti u crnogorskoj luci Bar, a Martinčić je bio Šarićev suradnik u Hrvatskoj.

U višegodišnjoj akciji "Balkanski ratnik" obavljena su brojna uhićenja Šarićevih suradnika u Sloveniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Veza Šarića i istarskog poluotoka spominje se i u dva slučaja ubojstva u prosincu 2009. i siječnju 2010. godine u Puli. Prepad u prosincu, kada je u naselju Montiron Massimo Moratto u Šišanu ubio Riječanina Aleksandra Ausilija, a ranio Denisa Dukića, navodno je vezan za novčana dugovanja oko narkoposlova. U vatrenom okršaju u Montironu sudjelovao je i Dino Marinković iz Pule. Njega su pak nakon mjesec dana, u siječnju 2010. na Velom Vrhu otele dvije osobe pod izlikom da su policajci. Naime, predstavljajući se kao lažni policajci Mladen Popović iz Sesveta i Mario Gilg iz Zagreba oteli su Marinkovića i odveli ga u VW Passatu u smjeru Premanturske ceste gdje je došlo do sukoba u kojem je Marinković upucao Popovića i ranio u ruku Gilga. Pozadina tih slučajeva još nije razjašnjena.

Ubojstvo Tripe Penovića iz Pule u lipnju 2008. godine u klasičnoj sačekuši u Bukovačkoj ulici u Zagrebu također se povezuje s klanom Šarić. Vjeruje se da je Penović angažirao pomorce koji bi za Šarića krijumčarili drogu, ali i kupovali nekretnine na području Istre, odnosno na taj način "prali" novac. Novcem od droge Penović je kupovao i dijamante i ostale dragulje i baš je on navodno u poslovanje sa Šarićem uveo Anastazija Martinčića, Puljanima poznatog i kao bivšeg djelatnika Lučke kapetanije u Puli. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter