Istarske tvrtke prijavile 1,4 milijarde kuna obveza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poduzetnici iz Istarske županije dosad su, po informacijama Financijske agencije, prijavili 1,4 milijarde kuna dugovanja u postupku predstečajne nagodbe. Riječ je o 324 predmeta odnosno tvrtki s 1.498 zaposlenih.

Ukupno je na razini Hrvatske više od pet tisuća tvrtki s 43,8 tisuća zaposlenih prijavilo više od 51 milijardu dugovanja. Najviše duguju zagrebački poduzetnici (18,7 milijardi), iz Splitsko-dalmatinske županije prijavljeno je 7,8 milijardi kuna obveza, a više od četiri milijarde iz Osječko-baranjske i Primorsko- goranske županije.

Prihvaćen je plan za 15,6 milijardi kuna prijavljenih obveza, što je 12,7 posto ukupnog broja predmeta, dok je u deset posto slučajeva teških 7,2 milijarde kuna sklopljena nagodba. To znači da su prethodno vjerovnici prihvatili plan financijskog restrukturiranja dužnika, a nagodbena vijeća donijela rješenja o prihvaćanju plana financijskog restrukturiranja.

Po Fininim podacima, riješeno je čak 81 posto predmeta, a tu spadaju oni postupci koji su završili prihvaćanjem plana financijskog restrukturiranja, odbačeni, ali i obustavljeni postupci.

Na trgovačkim sudovima sklopljena je nagodba za 526 predmeta, od čega na riječkom sudu, koji  je nadležan i za Istru, 77.

Kada je riječ o djelatnostima, najlošije stoji građevinarstvo, na koje otpada 983 predmeta s 12,6 milijardi kuna prijavljenih obveza. Prerađivačka industrija prijavila je više od 11 milijardi, trgovina gotovo 7,5 milijardi, a po 5,5 milijardi stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti te djelatnosti pružanja smještaja, kao i pripreme i posluživanja hrane. Najmanje obveza, svega 90.000, prijavili su javna uprava i obrana te obvezno socijalno osiguranje.

U Hrvatskoj je, po zadnjim podacima Fine, zbog nemogućnosti podmirenja obveza u ukupnom iznosu od 34,17 milijardi kuna bilo blokirano 59.858 poslovnih subjekata, što je 1,6 posto manje nego u rujnu. U odnosu na godinu ranije, riječ je o smanjenju broja blokiranih subjekata za 17,6 posto te duga za 23,3 posto.

Iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje u listopadu je na temelju predstečajnih nagodbi smanjen za 779,8 milijuna kuna, a broj dužnika za 188. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter