Istarske tržnice prikazane Vojvođanima

Koautorica izložbe Tanja Kocković Zaborski iz pazinskog Etnografskog muzeja Istre (Davor ŠIŠOVIĆ)
Koautorica izložbe Tanja Kocković Zaborski iz pazinskog Etnografskog muzeja Istre (Davor ŠIŠOVIĆ)

Pazinski Etnografski muzej Istre sa svojom izložbom "Tržnica trbuh grada" gostuje u Novom Sadu, a zatim s njom nastavlja turneju. Izložba je nedavno otvorena u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, a ovo gostovanje odnosno turneju financijski podupiru Istarska županija i Ministarstvo kulture.

Izložba "Tržnica trbuh grada" autorica Tanje Kocković Zaborski i Ivane Šarić Žic inače je rezultat suradnje Etnografskog muzeja Istre s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja u Rijeci. Krajem 2015. godine bila je postavljena u Puli u Galeriji C8, zatim na proljeće ove godine u Rijeci u prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, a u srpnju u Pazinu u Etnografskom muzeju Istre.

Ovom se izložbom proniče u tržnice kao poprišta svakodnevnog života, uz gospodarski ističe se i njihov društveni značaj, za njih se zanimaju i turisti, ali u svakom kontekstu ističu se kao mjesta komunikacije. Osnovna postava izložbe vezana je uz tržnice u Puli i Rijeci, uključujući i njihove povijesne, urbanističke i arhitektonske aspekte, a zamisao o takvoj izložbi proistekla je iz manifestacije "Pazi što jedeš", kojom Etnografski muzej Istre već šest godina promovira promišljanje o zdravoj i tradicijskoj lokalnoj hrani.

Nakon Novog Sada, izložba će gostovati u Kikindi, gdje se u tamošnjem Narodnom muzeju otvara 7. listopada, sredinom studenog seli u Pančevo, krajem godine u Beograd, a početkom 2017. godine bit će postavljena u Zrenjaninu. Kako je od početka zamišljena kao putujuća izložba, na svakom gostovanju izložena građa dopunjuje se izlošcima vezanima uz tradiciju tržnica u sredini uz kojoj tržnica gostuje, a uz izložbu su organizirane brojne radionice, predavanja i stručna vodstva za posjetitelje. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter