Istarske toplice: Uputnice vrijede samo uz pansion

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Pacijentima s uputnicom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nije omogućeno ravnopravno korištenje usluga terapije ukoliko nisu smješteni u hotelskom kompleksu Lječilišta Istarske toplice. Točnije, u potpunosti im je onemogućeno korištenje tretmana ukoliko ne plate 650 kuna, tvrdi se u peticiji grupe građana dostavljenoj na znanje Gradu Buzetu, Općini Oprtalj i Glasu Istre.

U peticiji se tvrdi i da je, prema informacijama Lječilišta, sasvim izvjesno da će do kraja godine biti onemogućeno korištenje usluge terapije pacijentima s uputnicom HZZO-a. Od Lječilišta se traži da odmah osigura neometano korištenje usluga za sve pacijente, odnosno da se prema pacijentima koje je na terapiju uputio HZZO, a nisu smješteni o vlastitom trošku u smještajnim kapacitetima Lječilišta, već dnevno putuju na terapiju iz okolnih mjesta, postupa ravnopravno te da oni prestanu biti predmetom diskriminacije.

Naravno da je to diskriminacija, tvrdi jedna potpisnica peticije, kada Lječilište priznaje uputnice HZZO-a onima koji su na pansionu, a ne priznaje onima koji se sami voze na terapiju. Uputnicu priznaje kao pregled liječnika, a terapiju u iznosu od 650 kuna plaća pacijent kao da mu je to bonus od 70-ak posto.

Ravnatelj Lječilišta Vedran Velenik ističe da je HZZO s 1. srpnjem svim privatnim ustanovama, klinikama i poliklinikama u Hrvatskoj ukinuo, odnosno smanjio kvote po ugovorima, temeljem kojih se i naručuju pacijenti za terapije putem uputnica HZZO-a. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter