Istarske toplice u sastavu Klaster termi Hrvatske

Istarske toplice u udruzi Klaster termi Hrvatske (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Istarske toplice u udruzi Klaster termi Hrvatske (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Lječilište Istarske toplice među osnivačima je i članovima nove udruge Klaster termi Hrvatske. - Pored sunca i mora te nautičkog turizma, strategijom razvoja turizma zacrtan je treći pravac, a to je zdravstveni turizam. Temeljem te strategije izrađen je akcijski plan razvoja zdravstvenog turizma u Hrvatskoj kojim je definirano osnivanje udruge Klastera termi Hrvatske i to smo prije pola godine napravili. Klasterom su obuhvaćene uglavnom sve specijalne bolnice i lječilišta u Hrvatskoj, javne i privatne, i time želimo napraviti jednu sinergiju, poručiti Vladi, resornom ministarstvu i korisnicima da smo povezani, da imamo određenu snagu sa određenim prihodima, brojem zaposlenih, kapacitetima i ponudom koju možemo zajednički plasirati na tržište, izjavio je ravnatelj Lječilišta Istarske toplice Vedran Velenik.

Udruga Klaster termi Hrvatske osnovana je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a zajedničkim nastupom, hrvatske toplice - terme namjeravaju rješavati probleme previsokih troškova poslovanja, nemogućnosti plasmana proizvoda na strana tržišta i nedovoljnog ulaganja u inovacije i razvoj. Zajednički nastup ujedno omogućava brže rješavanje strukturnih problema koji opterećuju cijele grane djelatnosti poput nerealno visokih troškova, teškog dobivanja sredstava za EU-projekte, nemogućnosti plasmana proizvoda na strana tržišta i nedovoljnih ulaganja u inovacije i razvoj, mišljenja su osnivači Klastera.

Hrvatska ima dugu tradiciju liječenja u termalnim kupalištima, a Klaster će se aktivno zauzeti i za uvrštavanje termi u projekt Hrvatska 365 Hrvatske turističke zajednice. U udruzi Klaster termi Hrvatske za sada je dvanaest članica, Istarske toplice jedine su iz Istre, ali se njome namjerava obuhvatiti sve one subjekte koji za to nađu svoj interes.

Istarske toplice imaju kapacitet od oko 400 kreveta i rade tijekom cijele godine. Popunjenost kapaciteta je oko 60 posto. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter