Istarske toplice: Skakali u bezdan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi su put u Istru stigli u sijecnju. Skakali su s mosta u Pazinskoj jami, a prijatelj ih je odveo u obilazak Istarskih toplica. Doslovce ih je oduševila 85 metara visoka gorostasna stijena i od tada su razmišljali kako skociti s nje.

San se ovoj grupi poklonika ekstremnih sportova iz Litve ostvario u ponedjeljak. Pricvršceni konopima bacili su se u bezdan. Bio je to prvi rope jump sa stijene u njihovoj skakackoj praksi i prvi put da je netko na taj nacin skocio s gorostasne stijene u Istarskim toplicama.

- Do sada smo skakali sa zgrada i mostova, a ovo nam je prvi skok sa stijene i pravi izazov, rekla nam je Evelina Jasukynaite, predsjednica Lithuanian Rope Jumping Associationa. Rijec je o timu skakaca koji se neformalno okupljaju vec osam godina, a posljednje dvije djeluju kao udruga te obilaze atraktivne lokacije diljem Europe.

Rope jump, free fall, swing jump, sve su to neslužbeni nazivi za ovu vrstu skoka. Najviše se koristi rope jump, a njegov je primarni cilj uživanje u zemaljskoj gravitaciji; skociti i pustiti se u slobodni pad, konopima osiguran od inace neizbježne smrti.

Litvanci su za svoji prvi rope jump sa stijene postavili svu potrebnu "infrastrukturu", povukli 240 metara dugu bazu, odnosno konop od stijene do drveca na parkiralištu, a tu je priliku za skok iskoristio i 22-godišnji Ivan Francula iz Pazina.

- Jako je dobar osjecaj. Neopisivo je, treba probati, odgovorio nam je na pitanje kakav je osjecaj baciti se u bezdan. Ivan kaže da je to novi sport u Hrvatskoj, a zajedno s grupom istomišljenika planira uskoro osnovati prvi istarski klub.

Desetak minuta spremao se na skok, kao da se malo dvoumio, a onda je skocio s litice. Uslijedilo je 45 metara slobodnog pada, a potom spuštanje pomocu dodatnog konopa do tla.


Podijeli: Facebook Twiter