Istarske toplice duguju Oprtlju komunalnu naknadu

Istarske toplice duguju općini Oprtalj komunalnu naknadu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Istarske toplice duguju općini Oprtalj komunalnu naknadu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Najveći dio od 4,5 milijuna kuna oprtaljskih prihoda, pokazao je to izvještaj o prošlogodišnjem izvršenju proračuna prihvaćen na posljednjem zasjedanju Općinskog vijeća, u općinsku se kasu slijeva od poreznih prihoda.

Lani je tako uprihodovano 1,9 milijuna kuna poreza, dok je druga stavka po veličini bio prihod od prodaje imovine; poljoprivrednog zemljišta, nekretnina te od otplate stana, u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna kuna.

Krajem godine zabilježena su međutim i potraživanja u visini od 1,3 milijuna kuna. Većinom se radi o prihodu od prodaje stanova po stanarskom pravu. Dugovanje kod poreza na kuće za odmor je 93.000 kuna. U veljači su izdane opomene i on je većim dijelom naplaćen. Potraživanja za komunalnu naknadu iznose 305.000 kuna od čega je oko 85 posto dug Lječilišta Istarske toplice.

Vijećnike je zanimalo je li se što poduzelo oko naplate komunalne naknade od Istarskih toplica.

- Umirovljenicima se za 400 kuna šalju opomene, a za ovako velike novce za oprtaljsku općinu i dalje se ništa ne poduzima, primijetila je vijećnica Ljerka Vižintin (Lista IDS- SDP).

Načelnik Aleksander Krt uzvratio je da je u dva navrata razgovarao s novim zakupcima kako riješiti dugovanje. S Istarskim toplicama, rekao je, i ranije je bilo problema oko komunalne naknade.

- Nismo ih zadužili rješenjem o komunalnoj naknadi već prema ugovoru kojeg smo godišnje obnavljali. Do 2010. godine uglavnom su podmirivali obveze. Lani su tražili da ih dijelom oslobodimo zbog stanja na tržištu i teškoća u funkcioniranju no to nismo prihvatili.

Sada nam novi zakupci vraćaju račune, iako općina samo na održavanje i potrošnju javne rasvjete na području Toplica godišnje troši 45.000 kuna, rekao je Krt.

Vijećnik Amedeo Cotić (Nezavisna lista) predložio da se dugovanje utuži te izda novo rješenje za komunalnu naknadu. Toplice jesu najveća firma na oprtaljskom području i može se imati razumijevanja za njihove teškoće, ali baš da se ne plaća ništa nije u redu, niti je korektno prema onima koji podmiruju svoje obveze, mišljenja su vijećnici. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter