Istarske sudbine u projektu Sjecanja naroda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Sveucilištu Jurja Dobrile održana je radionica na kojoj je bilo rijeci o projektu "Memory of nations" (Sjecanje naroda) te je predstavljena metodologija rada organizacije u prikupljanju usmenih svjedocanstava osoba koje su se našle pod udarom totalitarnih režima za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraca. O projektu su govorile Lenka Koprivova i Martina Kollinerova, a domacin je bilo Istarsko povijesno društvo.

Povod dolasku u Pulu je suradnja s dvojicom profesora povijesti, Igorom Jovanovicem i Igorom Šaponjom, clanovima IPD-a koji su vrlo aktivni unutar društva jer sakupljaju svjedocanstva uznika nacistickih logora objedinjenih pod nazivom "Istarske sudbine". Ovaj projekt, koji zadnjih godina radi pod okriljem Istarskog povijesnog društva, jedini je iz Hrvatske obuhvacen u "Memory of nations" u kojem pak sudjeluje 11 zemalja partnera.



"Memory of nations" pokrenut je 2008., a vec je sakupljeno 1.400 svjedocanstava. Radi se o snimljenim ispovijestima, ne pisanim, koja moraju biti izgovorena u kameru. Za sada su na stranici objavljene price trojice Istrana, i to Milana Krbavca, Milana Sirotica i Josipa Križmanica, no planiraju ih ukljuciti još.

Kako nam je ispricao tajnik IPD-a Milan Radoševic, "Memory Of Nations" želi da IPD organizira nove radionice na kojima bi se govorilo o posljedicama totalitarnih režima. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter