Istarske škole pohađali učenici iz Italije, BiH...

Gostujući učenici boravili su u istarskim školama
Gostujući učenici boravili su u istarskim školama

U sjedištu Istarske županije u Puli, jučer je upriličen prijem za učenike iz Italije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji su u sklopu europskog projekta K.E.P.A.S.S. (Knowledge Exchange Program of the Adriatic School System) tri mjeseca boravili u školama Istarske županije. Radi se o programu razmjene znanja školskih sustava Jadranske regije kojeg sufinancira Europska unija s namjerom integriranja školskih sustava Jadranske regije da bi srednjoškolsko obrazovanje bilo kompetitivnije i da bi se učenicima i učenicama osigurala mobilnost.

Pozitivno iskustvo u Istri

Učenike su primili zamjenica istarskog župana Viviana Benussi i pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan. Benussi je pritom istaknula da projekt mobilnosti predviđa stvaranje jedinstvenog i integralnijeg školskog sustava Jadranske regije. Obraćajući se učenicima, ustvrdila je da su u multikulturalnoj Istri zasigurno stekli pozitivno iskustvo, premda su se, kako je rekla, morali suočiti i s određenim poteškoćama što donosi prilagođavanje novoj sredini.

- Čestitam vam na upornosti, jer ste priveli kraju ovu fazu projekta, budući da to, uključujući kulturološki šok i slične situacije, nije bilo baš jednostavno. No, uvjerena sam da će vam stečena iskustva i kontakti značajno pomoći u daljnjem školovanju, ali i u programima razmjene s kojima ćete se tijekom života još susretati, poručila je Benussi.

- I ovaj je projekt odraz kvalitetnog timskog rada u Istarskoj županiji, budući da je na prihvatu, odnosno omogućavanju kvalitetnog boravka gostujućih učenika u istarskim školama radio velik broj ljudi. Projekt je pionir za cijelo područje Jadranske regije kada govorimo o obrazovanju. Dakle, to je prvi put da su učenici u trajanju od gotovo tri mjeseca provodili program obrazovanja izvan svoje škole. Bio je to veliki izazov za sve nas u Istarskoj županiji, ali i za njih. U početku je bilo određenih teškoća u smislu prilagodbe učenika na novu sredinu, kulturološkog šoka i sličnog, ali su se svi odlično snašli. Nakon same evaluacije projekta to nam je od velike koristi da bismo mogli što bolje nastaviti s ovim ili pripremom novog projekta, rekla je pročelnica Smoljan te se zahvalila svim ravnateljima i profesorima škola koji su se odazvali ovom projektu.

Priprema za tržište rada

O realizaciji projekta govorila je i njegova voditeljica iz Istarske županije Tea Batel, a prijemu su prisustvovale i ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč Vesna Baranašić, ravnateljica Srednje škole Zvane Črnje Rovinj Marija Brana i profesorica Iva Kranjčić iz Srednje škole Mate Balote. Osvrnuvši se na protekla gotovo tri mjeseca rada s gostujućim učenicima bile su složne u konstataciji da su se, suočeni s jezičnim barijerama i različitim nastavnim programima, učenici jako dobro snašli u novoj sredini.

Inače, ovim se projektom željelo omogućiti i međusobno priznavanje programa i diploma te time pridonijeti povećanoj povezanosti između obrazovnog sustava i tržišta rada Jadranske regije. Partnerstvo u projektu čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Italija, Crna Gora i Slovenija, a koordinira ga vodeći partner projekta - Autonomna regija Friuli Venezia Giulia.

KEPASS pruža priliku učenicima da tri mjeseca pohađaju nastavu u inozemnoj školi jedne od Jadranskih regija, a naglaskom na osvješćivanje učenika po pitanju socijalnih i kulturnih promjena. Također, namjera je omogućiti im proširivanje mogućnosti oko izbora sveučilišta, osnažiti za što veću konkurentnost na globalnom tržištu rada te učenje kroz iskustvo i upoznavanje jezika i kulture ostalih jadranskih zemalja. Projekt je financiran s 2,2 milijuna kuna eura u okviru Programa transgranične suradnje IPA-Adriatic, od čega je za potrebe Istarske županije predviđeno 241 tisuća eura.

Program ovog pilot-projekta mobilnosti započeo je u rujnu, a završava 6. prosinca. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter