Istarske rakije zaštititi oznakom izvornosti

Restriktivne mjere i zakonska regulativa drastično su smanjili broj proizvođača rakija (J. PREKALJ)
Restriktivne mjere i zakonska regulativa drastično su smanjili broj proizvođača rakija (J. PREKALJ)

Smotra domaćih istarskih rakij "Domaća rakija je naša medižija" na svom je ovogodišnjem, trinaestom izdanju okupila u Humu tridesetak posto manje proizvođača nego lani, svega njih 32 s 88 uzorka rakija.

Organizatori smotre Turistička zajednica Buzet i Udruga Hum protumačili su to restriktivnim mjerama i policijskim pristupom u kontroliranju proizvođača rakija koji se plaše velikih sankcija i ne žele nepotrebno izlagati javnosti jer strogi su uvjeti i visoke kazne. Crvena lampica upozorenja zabrinula je i vodstvo Vinistre jer se time dovodi u pitanje stoljetna tradicija proizvodnje rakija u Istri.

Kada je humska smotra 2001. pokrenuta s ciljem popularizacije domaćih rakija okupila je 30 proizvođača sa 64 uzoraka rakija. Svake godine bilo ih je više, a rekord bilježi 2008. godine kada je sudjelovalo šezdeset proizvođača sa 170 uzoraka rakija.

Nagli pad zabilježen je 2010. Na desetoj smotri domaćih rakija istarskih žestica proizvedenih na tradicionalan način od grožđanog dropa ili pak aromatiziranih s ljekovitim travama i raznim voćem sudjelovalo je svega 38 proizvođača sa 108 uzoraka pa je bilo očito da su restriktivne odredbe Zakona o trošarinama već tada počele ubirati svoj danak.

Procjenjuje se da je do donošenja novog zakona 60 do 70 posto seoskih domaćinstava u Istri doma kuhalo rakiju za vlastite potrebe, a onda je taj broj naglo pao. Proizvođači su, svjesni da zakon ne mogu mijenjati, sporadično predlagali da četiri tipične vrste istarske rakije koje se u Istri proizvode stoljećima dobiju povlaštenu poziciju, odnosno da se na njih smanje trošarine.

U suprotnom, upozoravali su, nestat će tradicija obiteljske proizvodnje, a sudbina istarske rakije, biske, medenice, biti će u rukama velike industrije. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter