Istarske pruge ostaju bez teretnog prometa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se najavljuju restrikcije na mnogim pravcima, istarske pruge su se prve našle na udaru restrukturiranja Hrvatskih željeznica (HŽ), koje su u ogromnim problemima, sa stotinama milijuna kuna gubitka i katastrofalnim stanjem infrastrukture. Do kraja idućeg tjedna ukida se prijevoz tereta na ovom slijepom crijevu HŽ-a.

Informaciju o ukidanju teretnog prijevoza potvrdili su nam u HŽ Cargu koji se bavi prijevozom tereta i pošiljaka. Doduše, oni ovu mjeru nazivaju privremenom, ali dobrim je poznavateljima prilika jasno da je riječ o trajnom ukidanju teretnog prometa na istarskim prugama.

Ovaj potez HŽ-a vjerojatno predstavlja početak restrukturiranja cjelokupnog prometa na istarskim prugama, na kojima je trenutno zaposlen 231 radnik. Ukidanjem teretnog prometa u pitanje dolazi 48 radnih mjesta u HŽ Cargu, ali je vrlo vjerojatno da će ova mjera povući za sobom i preispitivanje još 138 radnih mjesta u HŽ Infrastrukturi.

Doduše, radnicima HŽ Carga će biti ponuđena nova radna mjesta na području poslovnice HŽ Carga Rijeka, ali je pitanje koliko će se njih sa skromnim plaćama odlučiti za rad na području koji pokriva i Gorski kotar.

U HŽ Cargu su nam rekli da će istarski željezničari raditi u Rijeci, ali takvo što ne proizlazi iz priopćenja koje smo dobili iz ove tvrtke.

"U HŽ Cargu d.o.o. provodi se proces restrukturiranja koji uključuje reorganizaciju i racionalizaciju poslovanja koja obuhvaća analizu postojećih kapaciteta, transportnog rada te ostvarenih prihoda i troškova na svim prugama. Analizom poslovanja na istarskim prugama utvrđeno je da ukupni troškovi na pruzi Pula – Lupoglav – Buzet – državna granica višestruko nadmašuju prihode, zbog čega je donesena odluka o privremenom prestanku obavljanja usluga teretnog prijevoza u željezničkom prometu.

Zbog toga će ovisno o potrebama radnih procesa i u skladu s odredbama internih akata društva 42 radnika privremeno biti raspodijeljena na pruge s područja Glavne poslovnice HŽ Carga Rijeka, a manji broj radnika nastavit će obavljati postojeće poslove za HŽ Putnički prijevoz, o čemu se trenutačno vode razgovori između društava HŽ Cargo i HŽ Putnički prijevoz", piše u očitovanju HŽ Carga. (piše A. POKRAJAC)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter