Istarske price su novi turisticki proizvod

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra Inspirit naziv je novog kulturno-turistickog proizvoda u režiji Istarske županije, IRTA-e i Županijske turisticke zajednice, ciji je cilj uz pomoc devet kulturnih programa na devet lokaliteta oživjeti pojedino povijesno razdoblje, i to uprizorenjem istarskih mitova i legendi. Projekt krece 17. lipnja, a u njemu ce, osim glumaca, redatelja, dramaturga i samih turista, sudjelovati i studenti ekonomije te kulture i turizma s pulskog Sveucilišta, gdje je projekt danas predstavljen.

Voditeljica Istra Inspirita Manuela Hrvatin tom je prilikom rekla da je rijec o devet prica koje proizlaze iz postojecih manifestacija.

-Te se manifestacije dosad nisu prodavale, a mi smo ih ojacali, osmislili im logo, angažirali glumce...Rijec je o dvosatnom, odnosno trosatnom doživljaju s puno ljudi i puno kostima, dobrom klopom koja se jela o odredenom stoljecu. Konkretno, u Inspiritu tražimo pricu koju možemo oživjeti, rekla je Hrvatin.

- Želja nam je da prestanemo prodavati Istarsku županiju kroz smještaj, da prestanemo nuditi hotele i apartmane, nego proizvode. Želimo da hoteli postanu nužnost smještaja, a ne razlog dolaska u Istru. Cilj je stvoriti izvansezonske proizvode koji bi postali motiv dolaska. Ovaj je korak mala revolucija u turizmu Istre i vjerujem da cemo uspjeti, porucio je nacelnik Uprave Istarske županije Valerio Drandic pulskim studentima, napomenuvši da su reakcije agencija i hotelijera "više nego dobre".

Branko Curic, procelnik Županijskog odjela za turizam, rekao je da ce se projekt iduce godine proširiti Parenzanom, ciji ce se dijelovi staviti u funkciju turizma.

Na pitanje o cijeni Inspirita, Hrvatin kaže da se inicijalna sredstva krecu izmedu 400 i 500 tisuca kuna, ali da projekt mora nakon druge godine postati samoodrživ te da se prodajom ulaznica (200 kuna po osobi) mora vratiti uloženo. Takoder, projekt ce se kandidirati za sredstva europskih fondova. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC)

Od lipnja do rujna 27 doživljaj

Od 17. lipnja do rujna predvideno je ukupno 27 izvedbi kao priprema za 2013. kada projekt starta pocetkom godine. U pulskom Povijesnom i pomorskom muzeju Istre održavat ce se manifestacija Mitska bica Istre, interaktivan program uz skeceve, radionice i igraonice s mitološkim bicima i legendama Istre. Na medulinskom arheološkom lokalitetu Vižule predvidena je predstava o svijetu rimskih spletki i intriga Crispo, dok ce se u starogradskoj rovinjskoj jezgri odvijati Spacio, prica o ribarima. U kaštelu Grimani u Svetvincentu oživjet ce se prica o vještici Mare koja je spaljena na lomaci, Savudrija je mjesto za pricu o Svjetioniku ljubavi, a u starogradskog jezgri Poreca turisti ce slušati pricu o ozloglašenom razbojniku Domeniku Furlanu. U pazinskom Kaštelu oživjet ce likovi iz romana Julesa Vernea "Matias Sandorf", Rudarska republika naziv je price o rudarima, a Buzet po starinski manifestacija je u kojoj ce, kao što joj ime govori, turisti moci osjetiti mirise, okuse, zvukove i cuti glazbu minulih vremena.


Podijeli: Facebook Twiter