Istarske pretovarne stanice vrijedne 5,1 mil. eura

Završni radovi na pretovarnoj stanici Košambra
Završni radovi na pretovarnoj stanici Košambra

Do otvaranja novog županijskog Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun sva istarska odlagališta trebaju se sanirati i zatvoriti, a na njihovim mjestima izgraditi će se pretovarne stanice. Rokovi su sve kraći jer do kraja godine Kaštijun treba krenuti s probnim radom od tri mjeseca.

Tada će u centar stizati otpad s istarskih pretovarnih stanica u čiji je gradnju uloženo ukupno 5,1 milijuna eura. Ukupno šest stanica nalaziti će se na lokacijama bivših odlagališta u Umagu, Buzetu, Pazinu, Labinu, Poreču i Rovinju, a kako sada stvari stoje, porečka pretovarna stanica Košembra ušla je u završnu fazu.

Prilazne rampe, plati i hale

U porečkoj komunalnoj tvrtki Usluga Poreč doznajemo da bi radovi trebali završiti početkom studenog, no još nije definirano kada će stanica biti puštena u pogon. U Usluzi potvrđuju da su radovi na bivšem odlagalištu u punom zamahu. Pojašnjavaju da je stanica zamišljena kao građevinski sklop od dvije razine, a sastojat će se od prilazne rampe, platoa na stupovima i dvije hale.

- Građevina za pretovar komunalnog otpada koja dominira prostorom, izgrađena je od unaprijed pripremljenih betonskih elemenata koji su sastavljeni na terenu i međusobno povezani. Formirana je i prilazna rampa za komunalna vozila koja će odvoziti prikupljeni komunalni otpad na sam vrh platoa i prazniti otpad kroz usipne koševe u za to predviđene prikolice. Cijela konfiguracija terena dobila je svoj konačni izgled jer već su formirane prometne površine i ceste s rubnjacima. U idućih nekoliko dana, asfaltirati će se prometne površine i prilazna rampa, potvrđuju iz Usluge Poreč.  

Na samom ulazu u stanicu u tijeku su radovi na pripremi kontrolnog punkta u čijem je produžetku postavljena vaga kojom će se mjeriti količine otpada koji ulazi i izlazi. U sklopu stanice nalazi se i zgrada kontejnerskog tipa za zaposlene koja će sadržavati svu potrebnu opremu za praćenje i nadzor rada stanice, a u sklopu nje nalaziti će se i uredski prostor.

Sve spremno do otvaranja Kaštijuna

Na samom platou postavljeni su i takozvani usipni koševi i čelična konstrukcija kojom će se zatvoriti stanica, a uskoro će se ta konstrukcija i obložiti. Paralelno se krenulo i s uređenjem okoliša. Porečki gradonačelnik Edi Štifanić potvrdio je da će stanica biti spremna do otvaranja Kaštijuna kazavši da se ovakvim sustavom više neće događati da se tijekom ljetne sezone za lošeg vremena, u gradu osjećaju neugodni mirisi zbog deponiranja otpada.

Štifanić je naglasio je da je intencija da građani što više otpad selektiraju kako bi u konačnici na Košambru dolazilo što manje otpada, a naglasio je da će pretovarna stanica doprinijeti realizaciji cjelovitog sustava gospodarenja otpadom.

U Poreču vjeruju da će se izgradnjom stanice i uspostavom integriranog sustava prikupljanja otpada smanjiti otpad na porečkom odlagalištu, a to bi se u konačnici trebalo pozitivno odraziti i na očuvanje okoliša te povećanje kvalitete života svih stanovnika. (Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter