Istarske poduzetnice o primjerima pozitivne prakse

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U sklopu jubilarnog 25. Zagorskog gospodarskog zbora, manifestacije kojoj je ovogodišnji partner Istarska županija, održani su poslovni susreti Krapinsko-zagorske i Istarske županije kojima su prisustvovali predsjednica HGK Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić, pročelnica UO za gospodarstvo Istarske županije Lorena Brgić te pomoćnica ravnateljice Tekop Nove Nada Puškar.

U skladu s time, održane su prezentacije primjera dobre prakse iz Istarske i Krapinsko-zagorske županije te je tako predstavljen rad Zaštitne radionice Tekop Nova kao primjer kvalitetnog, uspješnog poslovanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Naime, riječ je o ustanovi koja je svojim radom i stvaranjem boljih uvjeta rada dala veliki doprinos osvješćivanju potrebe za većim uključivanjem osoba s invaliditetom u procese rada koji kreiraju proizvod s većom dodanom vrijednošću. 

Drugog dana manifestacije, u Županijskoj komori Krapina održan je Dan kreativnih žena - Okrugli stol posvećen ženskom poduzetništvu na kojem su se predstavile brojne istarske poduzetnice.

O svom putu prema uspjehu, ali i o preprekama na tom putu govorila je Dubravka Orlić Bašlin, poduzetnica s dugogodišnjim iskustvom u području uzgoja i prerade ljekovitog bilja. Poduzetnicama se obratila i predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG-a Gordana Restović, zatim poduzetnica godine Milena Mičić iz Akvarija Pula te Lorena Boljunčić, poduzetnica koja je nedavno realizirala projekt Kuća maslinovog ulja u Puli. Okruglom stolu nazočila je i Vesna Sajić, pročelnica UO za financije Grada Pule koji svojim mjerama potpore nastoji podržati povoljnu poduzetničku klimu te tako predstavlja dobar primjer suradnje realnog sektora i jedinica lokalne samouprave.

U sklopu okruglog stola, predsjednica Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić govorila je o svojim bogatim iskustvima vezanim uz razne oblike poticanja ženskog poduzetništva.

Naime, ŽK Pula provodi niz aktivnosti kojima se promiče i potiče žensko poduzetništvo, od ciljanih edukacija za poduzetnice koje su izuzetno dobro posjećene preko informiranja i savjetovanja o mogućnostima unaprjeđenja i postizanja uspješnog poslovanja, pa do mogućnosti financiranja projekata, stvarajući pritom mrežu žena u gospodarstvu koja ima veliki potencijal. Podsjetimo kako je Jasna Jaklin Majetić godine 2013. u sklopu 3. Europskog kongresa malog i srednjeg poduzetništva koji je održan u poljskim Katowicama, proglašena počasnom veleposlanicom ženskog poduzetništva.

I istarski župan Valter Flego prisustvovao je svečanom otvorenju 25. jubilarnog Zagorskog gospodarskog zbora. Obraćajući se prisutnima, župan Flego je izrazio zadovoljstvo što je Istra županija partner sajma te što Zagorci imaju priliku upoznati se primjerima dobre prakse iz Istre.

"Prvi sam put na Gospodarskom zboru, a ponuda je uistinu bogata i svatko može pronaći nešto za sebe. Upravo je to ključ uspjeha na velikom globalnom tržištu: izvorni, lokalni i visokokvalitetni proizvodi", kazao je župan Flego napomenuvši kako je sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom razgovarao o nastavku suradnje ne samo na ovakvim sajmovima, već i na konkretnim međunarodnim projektima. Župana Flega su posebno zanimala iskustva Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina, koja bi se mogla primijeniti u radu Visoka tehničko-poslovne škole s pravom javnosti Politehnika Pula. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter