Istarske pjesnikinje u zbirkama Kulture snova

Svi sudionici književne večeri u rovinjskom Art Public Baru
Svi sudionici književne večeri u rovinjskom Art Public Baru

U Art Public Baru u rovinjskoj Ulici Carera priređena je književna večer na kojoj su predstavljene dvije zbirke zagrebačke Kulture snova, u kojim su se našli radovi istarskih spisateljica. Kako je naglasio urednik Zdravko Odorčić, u 11. izdanju zbirke "Dotaknuti stihom" i "Dotaknuti riječju" našli su se radovi pet istarskih spisateljica, od kojih su neke i prije surađivale s Kulturom snova.

Pjesnikinje čije su pjesme objavljene u zbirci su se i pojedinačno predstavile. Tako su Vesna Milan iz Rovinja i Rita Brgić Stokić iz Vodnjana govorile svoje stihove na književnom jeziku i čakavštini Seline. Neda Milenkovski iz Labina pokazala je svu ljepotu labinske cakavstine. Mira Ružić Čikan i Amalija Cerin, rodom iz Rovinjskog Sela, svoje su stihove govorile na čakavštini svog kraja. Davorka Flego iz Pazina je pak recitirala pjesme na čakavštini srednje Istre. Slavica Božičević, Zagrepčanka sa stalnim boravkom u Rovinju, koja je s kolegicama organizirala događanje, predstavila se stihovima ne hrvatskom književnom jeziku.

Svoje su stihove govorili i gosti iz Zagreba. Uz urednika Zdravka Odorčića, nastupili su Verica Kuharić, Zrinka Supek Andrijević i Mirjana Ilkić Kos. Odorčič je naglasio da su se istarske spisateljice ogledale i u pisanju kratkih priča, pa su u zborniku "Dotaknuti riječju" objavljeni tekstovi Vesne Milan, Mire Ružić Čikan i Slavice Božičević.

Kao gošće književne večeri nastupile su domaće snage Marija Sošić, Ariana Nefat, Nevenka Uljanić Degobbis te Vanja Michelazzi iz Rijeke. Drago Draguzet je pak zasvirao na usnoj harmonici, a potom sugestivno izveo nekoliko svojih pjesama.

Književna večer je, kao štio je to bilo i nekad, održana u ambijentu Irish Puba. Pred gostima bara se za ugođaj pobrinuli Biba i Vlado Benussi, izvevši sa pjesnikinjama nekoliko poznatih numera. Na roženici je zasvirao mali Antonio Vlah.

Kultura snova je kao udruga i multimedijski projekt osnovana u Zagrebu. Izdala je velik broj knjiga autora ne samo iz Hrvatske već i šire regije. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter