Istarske kuće za odmor za doček Nove - zatvorene

Od iduće godine postaje mali luksuzni hotel - Stancija Meneghetti (S. NIKETIĆ/CROPIX)
Od iduće godine postaje mali luksuzni hotel - Stancija Meneghetti (S. NIKETIĆ/CROPIX)

Ako se netko u prosincu sjeti rezervirati kuću za odmor za doček Nove godine u Gorskom kotaru, malo je reći da je zakasnio. Goranske kuće za odmor često znaju već u kolovozu biti bukirane za novogodišnje blagdane. U Istri nažalost situacija nije takva, iako su ruralne kuće za odmor, koje se punom parom iznajmljuju ljeti, vrlo zanimljive domaćim gostima za doček Nove godine, prije svega onima iz Zagreba i Rijeke, pa čak i Istre.

Upita ima, saznajemo u turističkim zajednicama unutrašnjosti Istre, no tijekom zimskih blagdana za iznajmljivanje se odlučuje mali broj vlasnika kuća i vila. Glavni razlog je nedostatak grijanja u kućama, a iznajmljivači navode i velike troškove te neisplativost otvaranja objekata za samo nekoliko noćenja.

- Na Buzeštini su za blagdane otvoreni svi objekti, jer svi imaju grijanje, dakle njih četrdesetak, no po našim predviđanjima bit će ih zakupljeno desetak. Cijene se za jedno noćenje kreću od 550 kuna naviše, ovisno o tome koliko osoba zakupljuje kuću te o kategoriji smještaja. Gosti su većinom domaći, iako ima i nešto stranaca, a dolaze na dva do tri dana, kaže nam direktorica buzetske Turističke zajednice Nada Prodan Mraković. Ističe da interesa ima i za najam kuća na Ćićariji, međutim, taj dio Istre, iako nudi drugačiju klimu i ugođaj, ponekad sličan onome u gorskim dijelovima Hrvatske, još nije toliko popularan među gostima.

Njezin kolega iz TZ-a Središnje Istre koji pokriva Pazinštinu Radenko Sloković veli da iznajmljivači nemaju velikog interesa za otvaranjem svojih objekata u ovo doba godine.

- Dobili smo desetak upita za smještajem u idućem razdoblju, ali nemamo povratne informacije što se konkretno rezerviralo. Jedino znam da će za blagdane goste imati agroturizam Ograde, koji u ovo doba već godinama ima stalne goste, te Villa Dolores u Srbljanima pokraj Pazina, kaže nam Sloković.

Na Savičenštini, koja ima velik broj kuća za odmor i vila s bazenima, radit će tek nekoliko objekata.

- Iznajmljivačima je u ovom periodu najveći problem grijanje. Stoga će većina objekata ostati zatvorena. Za blagdane očekujemo, po nekim najavama, zanemariv broj noćenja, kaže nam Dean Pustijanac iz TZ-a Svetvinčenta. Isto će biti i na obližnjoj Barbanštini, koja tijekom ljeta ostvari najveći broj noćenja u odnosu na sve ostale općine u unutrašnjosti Istre.

Ipak, na tom području već drugu godinu zaredom svojih pet vila u Rojnićima u ovo vrijeme iznajmljuje Mladen Zovko, a gosti mu dolaze iz Raba, Pule, Zagreba i Rijeke. Nekima se smještaj u komfornim vilama toliko svidio da su ih odlučili zakupiti i ove godine, a cijene se kreću od 200 do 500 eura za dva do tri dana, ovisno o dogovoru s vlasnikom. Ovih pet vila ima dvije ili tri sobe, a namijenjene su za osam osoba.

- Među rijetkima smo koji su odlučili iznajmiti kuće u ovom periodu. To svi izbjegavaju, zbog troškova za grijanje, ali i činjenice da se kuće moraju otvoriti na samo tri dana. Gosti se nažalost ne zadržavaju duže, a glavni razlog je nedostatak sadržaja, kaže Zovko. (piše Barbara BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter