Istarske kobasice u Mađarskoj

Mario Bratulić na Festivalu kobasica u Mađarskoj
Mario Bratulić na Festivalu kobasica u Mađarskoj

Delegacija općine Sveti Petar u Šumi sudjelovala je na "Csabai Kolbaszfesztivalu", tradicionalnom festivalu kobasica u mađarskom mjestu Bekescsaba.

Supetarska delegacija, predvođena načelnikom Mariom Bratulićem, predstavila je tradicionalnu istarsku kobasicu kao kobasičarski proizvod koji se svojim osobinama izdvaja iz klasičnog poimanja kobasice u tom dijelu Europe, pridonoseći europskom bogatstvu različitosti i u lokalnim odnosno regionalnim receptima za kobasice. Na službenom otvorenju Bratulić je održao pozdravni govor - na mađarskom te domaćinima uručio pozivnicu za sudjelovanje na 4. manifestaciji "S klobasicom u Europu", koja će se održati od 4. do 6. ožujka sljedeće godine.

Sam festival u Bekescsabi mnogo je veći od sličnih naših manifestacija, čak nekoliko puta premašuje razmjere i tinjanskog Internacionalnog sajma pršuta. Svi važniji proizvođači kobasica iz Mađarske i susjednih država, i veliki i mali, okupljaju se na tom festivalu, a samo natjecanje u izradi tradicionalne csaba kobasice okuplja više od 600 ljudi s ukupno pet tisuća natjecatelja.

"Ove godine smo samo promatrali, no dogodine ćemo sigurno i sudjelovati u tom natjecanju, budući da imamo iskustva s našim natjecanjima u nadivanju klobasic na beku po starinski", prenosi nam Mario Bratulić, izvješćujući da je osim utvrđivanja veza s dosadašnjim partnerima i sudionicima supetarskog sajma, uspostavio i nove kontakte s organizatorima kobasičarskih manifestacija iz drugih dijelova Mađarske, te iz Slovačke i Rumunjske, pa će i spektar sudionika supetarske smotre dogodine biti mnogo širi nego lani.

Osim kobasica, na ovom je sajmu prezentiran i čitav niz drugih tradicionalnih proizvoda tog dijela Mađarske, sve do vina i palinke, mađarske rakije, ali bit ovog sajma je, rezimira Bratulić, "veličanje kobasice kao kraljice suhomesnatih proizvoda, s posebnim naglaskom na domaćoj lokalnoj kobasici". (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter