Istarske kampanje opet skuplje od drugih

Poljoprivrednici su zauzeli malu dvoranu do posljednjeg mjesta (A. DAGOSTIN)
Poljoprivrednici su zauzeli malu dvoranu do posljednjeg mjesta (A. DAGOSTIN)

Dvije današnje prezentacije Agencije za poljoprivredno zemljište o novostima i procedurama Zakona o poljoprivrednom zemljištu pobudile su velik interes poljoprivrednika te predstavnika jedinica lokalne samouprave, koji su dupkom popunili malu dvoranu pazinskog Spomen doma.

- Ne želimo diskutirati o samom zakonu, jer ga mi nismo donijeli. Agencija je samo provedbeno tijelo koje provodi zakon, pa možemo govoriti o njegovoj primjeni, rekla je načelnica Odjela za projekte i međunarodnu suradnju APZ-a mr. sc. Ana Budanko Penavić nakon više primjedaba poljoprivrednika na sam zakon donesen u ožujku, a ponajviše na zabranu prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta.

Općine i gradovi pripremaju dokumentaciju za javni natječaj za dodjelu zemljišta u zakup, APZ raspisuje javni natječaj, prikuplja i vrednuje ponude te odabire najboljeg ponuđača s kojim sklapa ugovor. Najviše mogućih bodova (60) donosi gospodarski program, dosadašnji posjednik može dobiti dodatnih 20 bodova, a isti se broj bodova može dobiti za visinu ponuđene zakupnine.

Poljoprivrednici su nezadovoljni stalnim promjenama legislative, ali i pojedinim odredbama novog zakona koje im nije mogla bolje pojasniti ni Budanko Penavić kazavši da će se za mnoge situacije, koje nisu propisane zakonom, tek iznaći stav Agencije. Od pripadajućih podzakonskih akata dosad je donesen tek pravilnik o početnoj zakupnini državnog zemljišta i ribnjaka za 50-godišnji zakup, ali s njime nije zadovoljan županijski poljoprivredni pročelnik Milan Antolović jer je utvrđena viša početna zakupnina za zemljišta u Istri nego ona u drugim dijelovima države. Prigovorio je što se poljoprivrednicima predlaže da ponude dvostruku cijenu kako bi dobili dodatne bodove, jer će im onda, smatra, proizvodnja postati neisplativa. Zatražio je da Agencija uvaži i boduje one poljoprivrednike koji su zemlju naslijedili od kombinata, jer su legalni posjednici, na što mu je Budanko Penavić kazala da će te zahtjeve proslijediti u središnjicu. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter