Istarske freske uvrstiti na popis svjetske baštine

Freske iz crkve sv. Katerine u Savičenti (M. ANGELINI)
Freske iz crkve sv. Katerine u Savičenti (M. ANGELINI)

U dragućskoj Kući freska održava se trodnevni međunarodni znanstveno-stručni skup "Suvremena iskustva u restauriranju zidnih slika", koji u sklopu aktivnosti projekta REVITAS II organizira Hrvatski restauratorski zavod. Sudionike se pozdravili Emil Daus načelnik Općine Cerovlje, Vladimir Torbica, pročelnik županijskog odjela za kulturu i voditelj projektne aktivnosti, koji je rekao da je ovaj program još jedan korak na putu prema uvrštavanju istarskih fresaka na popis svjetske kulturne baštine, te Mario Braun, ravnatelja HRZ-a.

Konzerviranje i restauriranje

Željko Bistrović uvodno izložio povijesni prikaz konzervatorsko-restauratorskih zahvata na srednjovjekovnim zidnim slikama u Istri. Potom je Anabelle Križnar govorila o srednjovjekovnim zidnim slikama u Sloveniji: materijalima, tehnikama i autorstvima kao rezultatu interdisciplinarnog pristupa. Prijepodnevni dio programa zaključila je Tea Zubin Ferri predavanjem "Karakterizacija materijala na zidnim slikama u Bermu".

U nastavku skupa Blaž Šeme govorio je o fenomenima jamičastog raspadanja u žbukama zidnih slika, Werner Koch govorio je o konzerviranju i restauriranju žbuka i zidnih slika iz perspektive visokoškolskog obrazovanja – dva različita aspekta iz iskustva u teoriji i praksi, a Steffen Laue o kontroli klimatskih uvjeta u kojima soli oštećuju zidne slike. Rad "Uklanjanje vapnenih naliča, netopivih soli i nečistoća sa zidnih slika u kapeli dvorca u Škofjoj Loki" predstavili su Anita Kavčič Klančar, Ajda Mladenovič i Maja Gutman, a o mikrobnoj biotehnologiji u čišćenju zidnih slika govorila je Pilar Bosch Roig.

Danas nastavak rada skupa

Prvi dan skupa zaključili su Ivan Srša, Pilar Bosch Roig, Jean-Marc Vallet predstavljanjem projekta EwaGlos, a Toni Šaina predstavio je sudionicima crkvu sv. Elizeja u Draguću.

Danas je na programu predstavljanje rada Andreje Pondelak, Luke Škrlepa, Sabine Kramar, Martine Lesar Kikelja i Andrijane Sever Škapin "In situ i laboratorijska ispitivanja učinkovitosti novorazvijenih i komercijalno dostupnih učvršćivača". Toni Šaina i Željko Bistrović predstavit će rezultate dosadašnjih konzervatorsko-restauratorskih istraživanja u crkvi sv. Vincenta u Svetvinčentu. Tema izlaganja Monice Martelli Castaldi je "Prostrane površine, pristup s uvažavanjem njihove raznovrsnosti", José Artura dos Santos Pestana "Od zemlje do granita - putovanje kroz portugalsko zidno slikarstvo, od vapnenačkog juga k granitnom sjeveru, do posjeta Goi u Indiji", a Ivana Srše "Četvrta tvorevina iza prirode (Mimetska reintegracija)".

U poslijepodnevnom dijelu drugog dana skupa Tonči Borovac i  Antonija Gluhan govorit će o konzervatorsko-restauratorskim zahvatima na stropnom osliku Antonia Zuccara u palači Bajamonti Dešković u Splitu, Miroslav Jelenčić o konzervatorsko-restauratorskim radovima i prezentaciji fragmenata antičkih rimskih zidnih slika. Jean-Marc Vallet govorit će o višedimenzionalnoj bazi podataka i nedestruktivnim metodama testiranja u konzerviranju zidnih slika, a skup će zaključiti Kristina Krulić, Zlatan Novak i Željko Bistrović izlaganjem "Dva kasnosrednjovjekovna ciklusa zidnih slika u Istri - valorizacija, restauratorske intervencije, dokumentiranje".

Međunarodni znanstveno-stručni skup "Suvremena iskustva u restauriranju zidnih slika" završit će sutra posjetom crkvama sv. Nikole u Pazinu i sv. Vincenta u Svetvinčentu. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter