Istarske destinacije u borbi za turističke nagrade

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Buzet, Oprtalj, Brtonigla, Pula, Motovun, Vrsar, Novigrad, Fažana, Rovinj, klaster Južna Istra i Poreč prijavili su se na nove godišnje turističke nagrade koje dodjeljuje Hrvatske turistička zajednica u suradnji s Ministarstvom turizma i Hrvatskom gospodarskom komorom. U kategoriji najuspješnije destinacije ruralnog turizma svoje su prezentacije stručnom žiriju predstavili Motovun, Buzet i Brtonigla koje se u ovoj kategoriji natječu sa Starigradom Paklenica, dolinom Gacke, Dalmatinskom zagorom, Konavlima, Kninom, Drnišem, Donjom Stubicom, Vinodolom, Jastrebarskim, etno selom Karanac te Biljem.

Naše malo misto - Vrsar, Novigrad i Fažana

Oprtalj sa svojim Istarskim toplicama natječe se u kategoriji najuspješnije destinacije turizma zdravlja uz Vodice, Zadar, Varaždinske toplice, Mali Lošinj, Ivanić-Grad-Naftalan, Opatiju, Crikveničku rivijeru, Sveti Martin na Muri, Krapinske Toplice i Daruvar.

Rovinj i Pula kandidirati su se za najuspješniju city break destinaciju, odnosno odredište gradskog turizma gdje im popriličnu konkurenciju stvaraju Split, Zagreb, Zadar, Rijeka, Osijek i Dubrovnik. U toj su se kategoriji prijavili i Solin, Slavonski Brod, Šibenik, Pag, Požega, Našice te Đakovo.

Vrsar, Novigrad i Fažana konkurencija su si u kategoriji autentična primorska destinacija "Naše malo misto" na koju su svoje prezentacije poslali i Nin, Dugi otok, Omiš, Komiža, otok Prvić, Rab, Sveti Filip i Jakov, Cres, Krk, Mlini, Slano i Bol.

Velika konkurencija vlada i u kategoriji najuspješnije destinacije za ljetni odmorišni turizam na koju su se iz Istre prijavili klaster Južne Istre, Rovinj i Poreč. Uz njih za najbolju ljetnu odmorišnu destinaciju konkuriraju i Hvar, Makarska, Baška Voda, Vodice, Cavtat, Novi Vinodolski, otoci Rab i Krk, Zadar, Starigrad Paklenica, Tuhelj, Dubrovnik, Korčula te Biograd na Moru.

Ocjenjivanje do 17. kolovoza

Do 17. kolovoza traje ocjenjivanje prezentacija. Inače, kandidate i turističke destinacije za nagradu su kandidirali turistički klasteri (Istarski, Kvarner, Lika-Karlovac, Središnja Hrvatska, Grad Zagreb, Slavonija, Zadarski, Šibenski, Splitski i Dubrovački), a turističke zajednice nominiranih destinacija izradile su prezentacije prema zadanim parametrima.

Ocjenjivački timovi koje čine predstavnici turističkih klastera, visokih učilišta, marketinških agencija, Instituta za turizam, novinara Glasa Istre, Jutarnjeg lista, Večernjeg lista, Novog lista, Glasa Slavonije i Slobodne Dalmacije, predstavnici Ministarstva turizma, HTZ-a i HGK-a odabiru pet destinacija po kategoriji za sljedeći krug.

Još jednu destinaciju odabiru Ministarstvo turizma, HTZ i HGK. Potom ocjenjivački timovi odlaze na teren i obilaze šest destinacija po svakoj kategoriji na osnovi parametara koje je uspostavila Svjetska turistička organizacija.

Da podsjetimo, novi sustav ocjenjivanja destinacija uveo se ove godine. Novi koncept i kategorije turističkih nagrada sastoji se od 28 nagrada u sedam kategorija: Destinacija godine, Hrvatska 365, Nagrada za održivi turizam, Inovacija godine, Atrakcija godine, Nagrada poslovnom sektoru i nagrada Ljudi u turizmu. Sve će se nagrade dodijeliti na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma, godišnjem skupu turističkih radnika u listopadu. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter