Istarske delicije na beogradskom stolu

Doris Cerin (u sredini) s dijelom osoblja restorana Chameleon
Doris Cerin (u sredini) s dijelom osoblja restorana Chameleon

Istarski pršut i ovčji sir, salata od lignji i hobotnice sa rukolom, rajčicom i krumpirom, te domaći njoki i pljukanci sa srnetinom, neki su od specijaliteta koje su nedavno imali prilike isprobati gosti poznatog beogradskog restorana Chameleon Gran Casino, u kojemu su održani Dani Istre u režiji porečkog restorana Peperoni.

Manifestaciju je organizirao tamošnji distributer vina Terra Divina čiji su sommelieri obučili konobare kako ponuditi i sljubiti istarske pjate sa istarskim vinima. Voditeljica Peperonija i masterchef Doris Cerin tijekom tjedan dana gostovanja u Chameleonu educirala je kadar restorana i približila im delicije istarskog podneblja, te odabrala neke koji su najbolje prikazali okuse i mirise Istre.

Bile su tu i dagnje na buzaru i punjene lignje "alla Istriana" s račićima, pršutom i ružmarinom, biftek s tartufima, a za desert stari recept slatkih njoka sa cimetom, te "slatkiš" majstorice Cerin, tortu rusticu gastro ungaricu s marmeldom od limuna i naranče začinjenu crnim krupnim paprom, peperoncinom, medom i maslinovim uljem. Svako od ovih jela gosti su imali prilike iskušati s vinima vinarije Matošević.

- Putem promocije i prezentacije istarske nematerijalne eno-gastronomske kulturne baštine predstavljamo i tipične istarske proizvode koji dobivaju nova tržišta i ljubitelje naše kuhinje koji će zasigurno posjetiti Istru, kazala je Doris Cerin, koja u gastro krugovima poznata i kao Pepper Lady.

Dodaje da su takve manifestacije jedinstvene i imaju šire značenje od promocije do širenja novih znanja i suradnje te nastajanja zajedničkih projekata i inicijativa kao što su pobratimljenja restorana, obostrana stažiranja, te izmjena iskustava i slično.

Kuhinja Pepper Lady bazira se na jakim začinima koje treba pratiti jako i ozbiljno vino pa je guštanje pjata vinima Ivice Matoševića bila dobitna kombinacija. Najavljuje i nastavak promocije Istre u svibnju u beogradskom restoranu Lovac. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter