Istarske blagajne u plusu 260 milijuna kuna

Poreznici su pooštrili nadzor i korištenje fiskalnih blagajni (Luka GERLANC/CROPIX)
Poreznici su pooštrili nadzor i korištenje fiskalnih blagajni (Luka GERLANC/CROPIX)

U Poreznoj upravi trljaju ruke. Podaci o naplaćenom porezu na dodanu vrijednost u prvih šest mjeseci ove godine znatno su povoljniji nego što se očekivalo, bez obzira na to radi li se o statistici za cijelu Hrvatsku, ili po županijama i sjedištima porezne uprave. U Istarskoj županiji, kako kažu u zagrebačkoj centrali Porezne uprave Ministarstva financija, u prvih šest mjeseci naplaćeno je čak 260 milijuna PDV-a na trgovinu i usluge više nego u istom razdoblju prošle godine..

Očekuje se da tek podaci o prometu trgovine i usluga u tijeku pune turističke sezone prikažu pravi učinak fiskalizacije u Istarskoj županiji. Da bi se došlo do poštovanja propisa i pojačanih uplata u državni proračun, poreznici su pooštrili nadzor i korištenje fiskalnih blagajni.

"Porezna uprava je od početka nadzora primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovim novcem do 19. kolovoza 2013.g., na području PU Pazin, ukupno obavila 2.245 nadzora, u kojima je utvrđena 378 nepravilnost, doneseno 28 naredbi o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti, te izrečeno novčanih kazni u iznosu od 305 tisuća kuna", napominju u Poreznoj upravi i dodaju da se nastavlja i nadzor na tržnicama.

Od 1. kolovoza nadzor fiskalizacije provodi se i na tržnicama. Tako je u prvih 15 dana, na području PU Pazin, obavljeno 54 nadzora u kojima su utvrđene tri nepravilnosti, ali bez izricanja naredbe o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti, kažu porezni organi.

Najnoviji podaci Porezne uprave za cijelu zemlju kažu da je u prvih šest mjeseci ove godine promet ugostitelja veći za više od milijardu i sto milijuna kuna nego lani. Trgovcima i autoservisima kroz ruke je prošlo gotovo 5,9 milijarda kuna više nego prije godinu dana. (Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter