Istarska županija partner je svim općinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Valter Flego održao je u Pazinu koordinaciju s načelnicima istarskih općina na kojoj im je predstavio najznačajnije projekte u županiji. To su nova Opća bolnica Pula, Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, projekt unapređenja cestovnih biciklističkih prometnica te razvojni projektu Ekoregije/Bioregije Istra. Župan je načelnicima poručio kako je otvoren za suradnju sa svim predstavnicima lokalne samouprave u Istri, bez obzira na stranačku pripadnost.

-Naš prioritet su zajednički projekti i u tom smislu želim ojačati suradnju Županije i općina, realizirati projekte od interesa za sve istarske građane te na taj način razvijati svaki dio Županije, istakao je Flego, dodavši kako je Istarska županija na tom putu partner svih općina.

O radovima na Općoj bolnici Pula načelnike je izvijestio Valerio Drandić, naglasivši kako radovi napreduju željenom dinamikom te kako se s Ministarstvom financija i Ministarstvom zdravstva trenutno dogovara izdavanje državnih jamstava za kredit HBOR-a zbog smanjenja kamate. Uz to započeti su i pregovori s ERSTE bankom za smanjenje kamatne stope, a takvi, poboljšani uvjeti kreditiranja, rekao je Drandić, utjecat će na smanjenje financijskih obveza istarskih gradova i općina za novu bolnicu. Direktor ŽCGO Kaštijun Darko Višnić pojasnio je rad budućeg centra te parametre koji će utjecati na formiranje cijene troškova prerade otpada. Flego je dodao kako se trenutno radi na definiranju potencijalnih nedostataka nakon čega će započeti rad Kaštijuna koji je trenutno u probnoj fazi.

Pročelnici Prodan Mraković i Zidarić predstavili u "Smjernice za unapređenje cestovnih biciklističkih prometnica u Istri" Istarske razvojne turističke agencije, te pregled biciklističkih staza na državnim cestama u Županiji s ciljem razvoja cikloturizma u Istri. Kako bi se povećala sigurnost biciklista, od istarskih općina zatražene su sugestije o kritičnim dionicama te alternativnim pravcima.

Predstavljajući Razvojni projekt Istra EKO/BIO regija, direktor AZRRI-ja Igor Merlić, naglasio je kako se radi o dugoročnom projektu čiji je cilj stvaranje dodane vrijednosti Istre kao destinacije, ali i kvalitetnijeg zdravlja građana. Radi se o europskom trendu s kojim moramo ići u korak, koji će zasigurno u bliskoj budućnosti postati i jedan od značajnih motiva dolaska gostiju, pojasnio je Merlić.

-Vjerujem da sve izazove koji se nađu pred nama možemo zajednički savladati, ukoliko surađujemo, te ukoliko smo otvoreni za rješavanje problema, rekao je na kraju župan Flego. Uputivši poziv svim istarskim načelnicima da se uključe u županijske projekte, naglasivši kako su europski fondovi velika šansa za njihovo financiranje.

(M.  RIMANIĆ)





Podijeli: Facebook Twiter