Istarska županija gubi 20 milijuna kuna

Sa zasjedanja Županijske skupštine (M. MIJOŠEK)
Sa zasjedanja Županijske skupštine (M. MIJOŠEK)

Kako će se teret novih izmjena poreza na dohodak odraziti na Županiju i jedinice lokalne samouprave, pitao je Vili Rosanda istarskog župana Valtera Flega na prvoj sjednici županijske skupštine nakon ljetne stanke.

Flego, odgovorio je podržava povećanje plaća i veću potrošnju, ako do nje dođe. Međutim, Županija će od sadašnjih 102 do 105 milijuna kuna koje dobiva iz poreza na dohodak izgubiti 20 do 25 milijuna kuna, a to je kaže Flego velik novac. Očekuju se određene kompenzacijske mjere, jer županija nema mogućnosti samostalnog ostvarivanja prihoda, stoga ako ne bude određenih kompenzacija, određeni županijski projekti mogu biti dovedeni u pitanje. Flego vjeruje kako do toga neće doći i kako će se iznaći neko rješenje za kompenzaciju tih sredstava.

Danijel Ferić je rekao da je lani Istarska županija udrugama iz proračuna dala oko 1,6 milijuna kuna bez provedenih natječaja za donacije, pa ga je zanimalo i zašto je sklopljen Ugovor o djelu za pružanje konzultantskih usluga na razvojnim projektima Zračne luke Pula.

- Županija nije novac dala udrugama već se radi o sredstvima koja se odnose na podmirenje šteta, pomoći i potpore sportskim udrugama koje se ne mogu planirati, odgovorio je Valerio Drandić, načelnik Županijske uprave Istarske županije, dodajući kako je spomenuti ugovor sklopljen za pružanje stručnih usluga. Ferić nije bio zadovoljan odgovorima pa je zatražio da mu se dostavi opsežna dokumentacija vezana za njegova pitanja.

Nevija Poropat pitala je do kada će se čekati početak gradnje Opće bolnice u Puli. Župan Flego odgovorio je kako su na provedeni javni natječaj uložene žalbe. Dakle, nije cijeli postupak poništen već samo rješenje, stoga ne treba ponoviti cijeli postupak već samo odluku, a to će biti riješeno do sredine listopada, odgovorio je Flego.

Marino Roce pitao je zašto je udruzi Eko Kvarner povjerena izrada Zelenog plana, kao da u Istri nema stručnjaka za to područje.

"Znamo da mi imamo društva koja se bave takvim poslovima i koje financiramo iz proračuna, rekao je Roce i upitao zar naši ljudi za to nisu sposobni. Sve ga to kaže upućuje na kolegu vijećnika iz Zelene stanke čija je udruga iz županijskog proračuna dobila 150 tisuća kuna nakon čega je projekt golf igralište na Muzilu postao eko. Udruga Eko Kvarner samo je nositelj projekta, jer u tomu ima iskustva, ali izradit će ga tim od 20-ak stručnjaka na čelu s Vladimirom Layem, odgovorio je Valerio Drandić dodajući kako se Udruga Ekop-Istra kojoj je predsjednik Josip Anton Rupnik, kao i neke druge udruge koje se bave eko-proizvodnjom već godinama financiraju iz županijskog proračuna.

Stevu Mrakovića zanimalo je što je sa zaštitom istarskih autohtonih proizvoda. Župan Flego odgovorio je kako je napokon prihvaćena njegova zamisao da je Istra teritorij kojeg dijele Hrvatska, Istarska i Primorsko goranska županije, Slovenija i Italija. Stoga će autohtoni proizvodi zaštititi najprije na nacionalnim razinama, a potom kao proizvodi određenog područja na razini Evropske unije.

Damir Kajin pitao je županijsku većinu, IDS, je li konačno spremna prihvatiti Valipile kao zakupca Purisa i Podravku kao vlasnika Mirne, budući da se "rukama i nogama" borila da te tvrtke preuzme Geneza koja upravlja dijelovima nekadašnjeg carstva Miroslava Kutlea. U Karigadoru se troje dužnosnika, kako je rekao "stranke na vlasti dočepalo 13 hektara i potom je uslijedio niz urbanizacija i detaljnih planova". Općina Brtonigla ondje je predvidjela 250 ležaja, a Istarska čak 900 ležaja. Zanimalo ga je hoće li tu lokaciju "deurbanizirati" kako je to učinio Grda Rovinj u slučaju Marije Kapetanke.

Župan Flego odgovorio mu je kako je svaki ozbiljan investitor koji želi ulagati u proizvodnju i otvarati nova radna mjesta dobrodošao. Josip Zidarić, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj podsjetio ga je kako je Prostorni plan Istarske županije donesen 2002. godine i prema njemu su utvrđeni minimalan i maksimalan broj ležajeva po površini.

"Ukoliko općina zatraži da se u predstojećim izmjenama dopuna Prostornog plana smanji broj ležajeva mi ćemo to učiniti odgovorio mu je Zidarić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter