Istarska žena u fokusu performansa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iva ?ordevic, istarska performerica i glumica, 2007. pokrenula je projekt "Neistražena", koji je u prvotnoj nakani trebao biti iskljucivo predstava, dakle performans/monolog o istarskim ženama temeljen na istraživackom radu. Odigran je tijekom festivala Sedam dana stvaranja u pazinskom Kaštelu 2007., no prikupljeni materijal bio je opširan pa je Iva ?ordevic nastavila s radom i na Sedam dana stvaranja 2009. postavila multimedijalnu izložbu istog naziva.

S obzirom na to da je osnovni cilj "Neistražene" multidisciplinarnim pristupom pokušati razotkriti, razumjeti i interpretirati prošlost istarskih žena u svoj kompleksnosti, projekt se nakon performansa i izložbe razvio i u tiskanu i digitalnu knjigu-vodic, koja se izraduje. O nastanku projekta i njegovom razvoju razgovarali smo s autoricom.

- Na Sedam dana stvaranja ostvarena je suradnja s izvrsnom norveškom performericom, spisateljicom i radiovoditeljicom Kate Pendry.

Istarskoj publici ona je zasigurno poznata po izvrsnim predstavama odigranim na PUF-u "Sex in a Warzone" i "Peepshow Marylin". Njena zamisao bila je pronaci suradnike širom Europe koji ce kroz svoje istraživacke site specific projekte progovarati o obiteljskim povijestima i sredinama u kojima žive, zadiruci u mikrokozmose muško-ženskih odnosa.



To smo realizirali David Belas i ja u svojim zasebnim projektima. Kate je bila mentorica u punom znacenju te rijeci, zadala je formu koja se ispunjavala sadržajem koji smo sami odabrali te tako utabali put vlastitim projektima. Kao svaka prava mentorica, budnim okom prati razvoj projekta te postoji velika vjerojatnost da ce i sam projekt uskoro biti predstavljen u Oslu.

Koja je okosnica performansa i što gledatelj putem njega može doznati o ulozi istarske žene kroz povijest?


- Performansu nije iskljucivi cilj opisati ženu kao radnicu ili znanstvenicu, politicarku ili borca, pjesnikinju ili ljubavnicu, suprugu ili majku, vec ženu u pluralitetu svih svojih uloga. Performans je potaknut i voden nizom pitanja, ciji su odgovori izostali u potrazi za spoznavanjem identiteta istarske žene kao neminovnog produkta kulturološke, povijesne i sociološke podloge na kojem je stasao.

Težnja je bila zaobici faktografsko gomilanje podataka i sustavno prikazati povijest mentaliteta u svojoj specificnoj sveobuhvatnosti. Performans nije gledateljima ponudio odgovore, vec je propitao kako je moguce govoriti o identitetu jednog podneblja, a ne istražiti povijest svakodnevice, gospodarsku i socijalnu povijest u kojoj su žene odigrale itekako veliku i bitnu ulogu. Je li moguce da je nepomicnost naše predodžbe o povijesti uzrok nepomicnosti stvari oko nas samih? (Razgovarao Boris VINCEK)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. CIJELI RAZGOVOR S IVOM ?OR?EVIC DONOSIMO U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter