Istarska vuna izvozit će se u Makedoniju?

Istarska ovca sada na imanju obitelji Cetina na Stanciji Guran ima i matično stado (Davor ŠIŠOVIĆ)
Istarska ovca sada na imanju obitelji Cetina na Stanciji Guran ima i matično stado (Davor ŠIŠOVIĆ)

roblem plasmana vune iskrsnuo je kao tema o kojoj se najviše raspravljalo na nedavnoj skupštini Udruge uzgajivača istarske koze i ovce (UIKO) održanoj u Guranu. Dosad se vuna od ovaca istarskih uzgajivača prodavala na Krk, ali je tamošnji kupac odustao, pa se sada traže nova rješenja.

Predsjednik udruge Franko Cetina izvijestio je o pregovorima s potencijalnim kupcima iz Makedonije, koji su ozbiljno zainteresirani ne samo za vunu iz Istre već i od drugih hrvatskih uzgajivača. Makedonci će u ožujku posjetiti Istru, pa se tada očekuje da će plasman istarske vune biti riješen na dulje vrijeme. Istarski su uzgajivači istarske koze i ovce također životno zainteresirani za najavljeno osnivanje Klastera istarskih proizvođača mlijeka i sira, kroz kojeg bi se provela i procedura zaštite istarskog ovčjeg sira, te mesa istarske janjetine, međutim zabrinuti su što se od svibnja prošle godine ništa novoga o osnivanju tog klastera nije čulo. Stoga žele hitan sastanak s predstavnicima županijskog Odjela za poljoprivredu, kako bi se informirali o razlozima tolikog otezanja osnivanja klastera, te dali svoj doprinos uspješnoj realizaciji ideje koja za njih život znači.

Na ovoj su skupštini u udrugu primljena tri nova člana, tako da ih sada ima ukupno trinaest, od čega ih sedam uzgaja istarsku kozu, a šest istarsku ovcu. U ranije pokrenutom programu revitalizacije uzgoja istarske ovce već su postignuti lijepi rezultati, pa sada na imanju Franka Cetine u Stanciji Guran postoji i matično stado ove autohtone pasmine. Program revitalizacije uzgoja istarske koze tek je na početku, budući da je ona tek nedavno registrirana kao autohtona pasmina u Republici Hrvatskoj, a među uzgajivačima članovima udruge istarskoj kozi se dosad najviše posvetio Davide Trento iz Galižane.

Osnovne aktivnosti udruge i dalje će biti usmjerene na povećanje populacije pasmina istarske koze i istarske ovce, te na unapređenju proizvoda od njihova mlijeka, u čemu su dosad postizani već i lijepi rezultati na državnim ocjenjivanjima i smotrama. U ovoj godini udruga će također za svoje članove pokrenuti novi ciklus edukacije za zanimanje sirar-mljekar, nužne radi registracije proizvodnje sira. Na kraju skupštine trebala su biti održana i stručna predavanja o bolestima ovaca i koza, te o selekciji i uzgoju ovih životinja, no predavači sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta nisu zbog vremenskih neprilika mogli do Istre, pa su predavanja odgođena za neki drugi termin, čim vrijeme to dozvoli. Dosadašnji predsjednik udruge franko Cetina ponovno je izabran za predsjednika, a uz njega u Upravni odbor izabrani su još Emil Jukopila, te Božidar Brščić koji je izabran i za tajnika udruge. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter