Istarska vinska prijestolnica je za svin bila jedna konoba

Smotra vina u Gračišću (D. ŠTIFANIĆ)
Smotra vina u Gračišću (D. ŠTIFANIĆ)

Pred dosad najjačom konkurencijom izložbe vina u Gračišću, na kojoj se moglo kušati 291 uzorak vina, tri su se istarska vinara okitila titulom šampiona: Vina Žiković iz Rapavela kod Višnjana imaju najbolje ocijenjeno bijelo vino (malvazija iz 2015.), najbolje mlado crno vino lanjski je teran OPG-a Dejana Radoša iz Kaštelira, a najbolje zrelo crno vino teran iz 2011. OPG-a Mihe Miličića iz Paladnjaki kraj Žminja.

U 18 konoba kušalo se 39 vina

Uz ta su tri top vrhunskih vina brojni gosti 23. izložbe vina u Gračišću na Uskrsni ponedjeljak u nekoj od 18 degustacijskih konoba razmještenih po starogradskoj jezgri mogla kušati i 39 vina koja su, prema ocjeni povjerenstva za senzorno ocjenjivanje vina, ovjenčana zlatnom medaljom što je najviše dosad na gračaškim smotrama. O enološkoj kvaliteti protekle meteorološki vrlo povoljne godine govori dovoljno da su istarski vinari jučer još dobili 104 srebrne, 71 brončanu i 39 počasnih medalja te da je ova izložba donijeli dosad najmanji broj eliminiranih vina dosad.

S druge strane, čini se da su se organizatori smotre negdje zamjerili Daždbogu, slavenskom bogu sunca i kiše, koji uporno prati gračaške manifestacije na način da u pravilu donosi oblake. No, iako je magla, vlaga i povremena rosulja neugodno dočekala posjetitelje to nije pomutilo veselje, velikim dijelom (njemačkih) turista, Riječana i vinoljubaca iz svih krajeva Istre i šire okolice.

Rezultat rada svih vinara i vinogradara

Već od 11 sati započeli su se kretati gradićem kružno, najčešće u smjeru kazaljke na satu ili suprotno od nje, seleći se iz konobe ka konobi. Premda je u početku bilo nešto manje gužve nego proteklih godina poslijepodnevno je razvedravanje bio znak mnogima da krenu ka gradiću svetog Vida. Na ulazu se naplaćivala ulaznica-narukvice od 20 kuna, ali je većina gostiju ipak posegla za kupnjom degustacijske čaše koja je ujedno služila i kao ulaznica. Osim vina u malim uličicama Gračišća moglo se kupiti kobasica, sira i pršuta, pojesti porciju ćevapčića, kobasica ili maneštru, a sve uz glazbenu kulisu za koju su zaslužni bili domaći kantaduri.

- Gračišće je danas kompletno jedna konoba. Vjerujem da neće biti kiše ni nikakvih prepreka da obiđete sve konobe, da sa sobom ponesete vrijedne uspomene, da nam se vratite dogodine, ali samo uz jednu napomenu. Svi oni koji vole malo više popiti, a ne samo degustirati, ključ od auta bolje dajte nama, mi ćemo ga spremiti i vas odvesti kući, poručio je na startu gračaški načelnik Ivan Mijandrušić. "Na Uskrsni ponedjeljak mi više nanke ne trebamo pensat kamo ćemo ići, jasno je da gremo u Gračišće vidjeti kakva su vina izložena i drago nam je da svake godine ima sve više uzoraka sve veće kvalitete. To je rezultat rada svih vinara i vinogradara, ali i rezultat kompetencije i pozitivne konkurencije koju mi u Istri razvijamo", kazao je istarski župan Valter Flego počastivši Gračišće nazivom vinske prijestolnice Istre. (Anđelo DAGOSTIN, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter