Istarska vijeća Bošnjaka podržat će IDS

Mirza Hasanagić, Mehmed Džekić, Boris Miletić i Muhamed Muratagić (M. MIJOŠEK)
Mirza Hasanagić, Mehmed Džekić, Boris Miletić i Muhamed Muratagić (M. MIJOŠEK)

- Ovdje u Istri s ponosom možemo reći da naš zajednički život, neovisno tko kojoj naciji ili vjeri pripadao, nikad nismo dovodili u pitanje, kazao je predsjednik IDS-a Boris Miletić na današnjem potpisivanju sporazuma o podršci i suradnji na predstojećim parlamentarnim izborima s bošnjačkim asocijacijama u Istri. Naglasio je da ovu podršku doživljava i kao pokazatelj da su IDS-ov program i politika građanima prihvatljivi.

- Drago mi je da ste prepoznali naš 25-godišnji trud i zalaganje za bolji životni standard svih građana. U našim promišljanjima kako istupiti na ovim parlamentarnim izborima krenuli smo od temeljne tri pretpostavke - vjerodostojnost i dosljednost politike te temeljne vrijednosti IDS-a. Kad govorimo o temeljnim vrijednostima, sigurno da su multikulturalnost, multietničnost, antifašizam vrijednosti za koje se zalažemo. Ova podrška nas obvezuje da se i ubuduće zalažemo za te temeljne vrijednosti koje živimo u Istri, ali i da unapređujemo položaj svih nacionalnih manjina, rekao je Miletić.

Mehmed Džekić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Labina, istaknuo je da je sporazum rezultat dobre suradnje i razumijevanja između IDS-a i bošnjačke manjine u Istri.

- Odlučili smo dati podršku IDS-u iz razloga što je veliki broj Bošnjaka duboko razočaran svojim dosadašnjim predstavnicima u Saboru. Jedan je cijelo vrijeme držao zaleđe Ivi Sanaderu, a drugi je bio produžena ruka Milorada Pupovca, nisu imali nikakvu komunikaciju s bazom koja ih je birala. Gledajući imena Bošnjaka koji su se kandidirali za novi saziv Sabora, ne ulijeva nam vjeru da će oni biti nešto bolji od ovih s kojima nismo zadovoljni, kazao je Džekić.

Smatra da je dobro za Istru "što joj se dogodio IDS". Rekao je da dvije najveće stranke HDZ i SDP nude samo domoljublje i nacionalizam te da se na tim osnovama ne može graditi budućnost.

"Jedino se IDS ne služi otrcanim frazama, nego nude konkretne programe", zaključio je Džekić.

Osim predsjednika bošnjačkog Vijeća iz Labina, podršku su potpisali predsjednici Vijeća iz Buzeta i Poreča Muhamed Muratagić te Mirza Hasanagić, a prisustvovali su i predstavnici Vijeća iz Raše, Novigrada, Kršana i Rovinja. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter