Istarska tradicijska glazba na placi u Barbanu

S prošlogodišnje smotre (Arhiva)
S prošlogodišnje smotre (Arhiva)

Pedeseta smotra narodne glazbe i plesa Puljštine održat će se u Barbanu na placi u subotu u 20 sati, najavila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare tajnica SAKUD-a Gabrijela Peruško Pujas. Najbolji sudionici ove smotre predstavljat će Puljštinu na centralnoj manifestaciji, 51. smotri narodne glazbe i plesa Istre koja će se održati u rujnu i koja će okupiti najbolje izvođače s lokalnih folklornih manifestacija u Svetom Lovreču (16. srpnja), Labinu (30. srpnja) i Pazinu (13. kolovoza). Na centralnoj smotri okupit će se 300 izvođača i 17 KUD-ova.

U Barbanu od 1994.

Subotnja smotra u Barbanu okuplja najveći broj narodnih svirača, plesača i pjevača istarske tradicijske glazbe i plesa iz južnog dijela Istre, u ovom mjestu održava se od 1994., a ove se godine očekuje oko 170 izvođača od čega šest KUD-ova i to "Barban", "Rakalj", Mendula iz Medulina, Folklorna skupina Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane, KUD "Uljanik" iz Pule i "Mate Balota" iz Raklja.

Na barbanskoj placi izvest će različite vrste plesova i to barbanski balon, stara polka, balon, la forlana, ballo di sedia, medulinski balon, a čut će se kako zvuče svirke na veliku i malu roženicu, mih, šurle, pastirsku sviralu, duplice, a kako kante na tanko i debelo, u izvedbi grupe pjevača, taranke uz roženice i mih.

Posebnost je, kako ističe Peruško Pujas, što na smotri sudjeluje i folklorna skupina Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" jer ovo je jedina od četiri smotre na kojoj sudjeluje i talijanska zajednica. Žiri koji će odabrati najbolje koji će Puljštinu predstavljati na središnjoj smotri čine predsjednik Josip Knapić i članice Nevia Kožljan i Ivona Orlić, a zamjenski član je Zoran Karlić.

Na sajmu 12 izlagača

Od 19 sati posjetitelji će moći razgledati istarske domaće proizvode i rukotvorine 12 izlagača. Organizatori smotre su Općina i Turistička zajednica Barbana, SAKUD Pula i KUD "Barban". Pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Grad Pula i Općina Barban. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter