Istarska su vina svjetske klase

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski vinari izvrsno su prošli na testiranju koje je proveo vinski web portal najutjecajnijeg vinskog kriticara na svijetu Roberta Parkera. Naime, po prvi su puta istarska vina recenzirana na stranicama eRobertParker.com, kljucnoj publikaciji u formiranju mišljenja medunarodne publike, kao i cijene vina na inozemnim tržištima.

Vina 14 istarskih proizvodaca recenzirao je Parkerov suradnik Neal Martin koji ih je kušao u svibnju tijekom predstavljanja hrvatskih proizvodaca na Londonskom sajmu vina. Dva su recenzirana vina medu onima koja su dobila najveci broj bodova prilikom kušanja: 90 od maksimalnih 100 bodova dobio je Uroboros 2008. Bruna Trapana jednako kao i Kabolina Amfora 2006.

Recenzirana su vina Agrolagune, Franca Armana, Benvenutija, Coronice, Claija, Festigie, Istravina, Kabole, Kozlovica, Matica, Matoševica, Roxanicha, Saints Hillsa te Trapana.

Vina u kategoriji od 80 do 89 bodova smatraju se iznadprosjecnim do vrlo dobrima, a ona u kategoriji od 90 do 95 bodova izvanrednim. Gotovo sva istarska vina ocijenjena su s više od 80 bodova a samo jedan bod do 90 nedostajao je vinima Clai Sveti Jakov 2008., Matoševic Grimalda 2008. (crvena), Saint Hills Nevina 2009. te Trapan Ponente 2009.

- Izuzetno smo ponosni na cinjenicu da je utjecajna publikacija, poput Parkerove, prepoznala ono što mi o istarskim vinima govorimo vec duže vrijeme - da imamo vrhunsko vino za svaki svjetski stol. Na nama je da u sljedecim godinama održimo i podignemo ovu kvalitetu, ali i da ovako pozitivne osvrte iskoristimo za pozicioniranje na medunarodnim tržištima. Drugim rijecima, ocjene u Parkerovoj publikaciji su nam otvorile i ona svjetska vrata koja su nam dosad možda bila zatvorena, rekao je Ivica Matoševic, predsjednik Vinistre.(J. O., T. K., P. L.)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter