Istarska srednja klasa - zadovoljna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porezne promjene, prije svega ukidanje olakšica u sustavu oporezivanja dohotka, pogodit ce srednji sloj stanovništva. Ta recenica proteklih je tjedana nebrojeno puta ponovljena, iako zapravo iza nje ne stoji utemeljeni opis srednje klase u Hrvatskoj.

Logika kazuje da bi pripadnik tog sloja od svog mjesecnog prihoda trebao moci relativno ugodno živjeti. Pretpostavka je da prihodima može pokrivati troškove stanovanja, da ima automobil, može otici u kino, kazalište, koncert, kupiti knjigu i da pritom ne razmišlja na cemu ce u kucnom proracunu uštedjeti za tu vrstu troškova.

Sudeci prema dostupnim pokazateljima, takav «srednjeklasni život» vode tek rijetki gradani Hrvatske.

Posjetili smo cetiri istarske obitelji, koje po važecim mjerilima spadaju u srednju klasu. U razgovoru su nam, ukratko, rekli da pristojno žive, ali se svi u još jednom slažu: a to je da si ne mogu omoguciti sve ono što bi si po definiciji srednji sloj trebao priuštiti.

Da si pojasnimo ove tvrdnje evo malo statistike: prema sindikalnim izracunima, minimalni trošak cetveroclane obitelji u travnju ove godine u Hrvtskoj iznosio je 6.490 kuna, a u Istri 7.000 kuna. (Pišu Gabrijela GALIC i Maša JERIN)

TEMU O ŽIVOTU CETIRI ISTARSKE OBITELJI SREDNJE KLASE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter