Istarska razvojna agencija predstavila Istralab

Portal su predstavili istarski župan Valter Flego i predsjednik IDA-e Boris Sabatti (M. MIJOŠEK)
Portal su predstavili istarski župan Valter Flego i predsjednik IDA-e Boris Sabatti (M. MIJOŠEK)

Nakon godinu dana rada na razvoju danas je u prostorima Istarske razvojne agencije predstavljen Istralab internet portal namijenjen informiranju javnosti o laboratorijskim i intelektualnim uslugama u području znanosti i istraživanja u Istarskoj županiji.

- Odlučili smo realizirati ovaj višestruko vrijedan projekt prvenstveno zbog dostupnije i pristupačnije usluge koje institucije koje se bave istraživanjem i analizama pružaju svojim korisnicima. Želimo imati bolji spoj znanosti i gospodarstva jer vjerujemo da su inovacija i konkurentnost ono što je potrebno našem gospodarstvu, a kroz IstraLab potiče se istarsko gospodarstvo, poduzetništvo i poljoprivreda. Istra ima puno potencijala u znanosti i želimo ih osloboditi, ojačati ih i ugraditi ih u proizvod te pritom imati konkretne benefite, kazao je istarski župan Valter Flego.

Inicijativu umrežavanja i planskog povezivanja laboratorija te znanstvene i istraživačke infrastrukture pokrenuli su Istarska razvojna agencija i Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča uz potporu županijska uprava.

Predsjednik IDA-e Boris Sabatti izjavio je kako su na ovaj projekt bili potaknuti brojnim upitima korisnika laboratorijskih i intelektualnih usluga te prepoznali važnost povezivanja suradnje znanstveno-istraživačkih institucija s gospodarstvenicima.

Jedan od prvih rezultata koordiniranih aktivnosti usmjerenih k realizaciji cilja je baza podataka Istralaba koja sadrži sve podatke o postojećoj znanstveno-istraživačkoj infrastrukturi i njenim potencijalima. Koncipirana je jednim dijelom za potrebe korisnika, koji na jednom mjestu, brzo i jednostavno mogu doći do informacije o svim analizama i uslugama u domeni znanosti, istraživanja i razvoja koje se pružaju na području Istarske županije.

Jednostavnim pristupom portalu, pretraživanjem po ključnim riječima, može se doći do potrebne informacije o mjestu, analizi i usluzi te instituciji i kontakt osobi specijaliziranoj i odgovornoj za to područje interesa.

Drugi dio baze namijenjen je institucijama i tvrtkama koje pružaju usluge i sadrži informacije koje im mogu olakšati i ubrzati međusobnu komunikaciju te omogućiti kontinuiran i planski razvoj znanosti i istraživanja u Istri.

Izradu internet portala financirala je Istarska razvojna agencija, a Istarska županija omogućila je pristup portalu sa svojih web stranica te mu se može pristupiti na adresi Istralab.istra-istria.hr. U izradu baze uključile su se sve članice Koordinacijske skupine, a portal će se kontinuirano nadograđivati i prilagođavati potrebama korisnika. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter