Istarska povijest oslobođena nacionalnih prepucavanja

(Elio VELAN)
(Elio VELAN)

U sjedištu tarske Zajednice Talijana predstavljen je 45. svezak prestižnog časopisa rovinjskog Centra za povijesna istraživanja Atti. Radi se o 45 godina kontinuiranog godišnjeg susreta rovinjske znanstvene institucije s javnošću na hrvatsko-talijansko-slovenskoj tromeđi, to je jedan od rijetkih primjera sustavnog i kontinuiranog građenja dijaloga povjesničara oko složene istarske povijesne građe. Časopis (prvi broj objavljen je 1971.) je namijenjen stručnjacima i svim ljubiteljima istarske povijesti.

Važno dostignuće

"S izdanjem broja XLV. časopis Atti rovinjskog Centra za povijesna istraživanja proslavlja važno dostignuće i skreće pažnju istarskoj historiografskoj sceni na 45 godina izdavačkih napora Ustanove (do sada je objavljeno oko 300 knjiga). Objavljivanjem ovog doprinosa o istarskoj historiografiji talijanskog kulturnog kruga prigodno se obilježava i 170. godišnjica prvog broja lista "L'Istria" Pietra Kandlera (1804.-1872.)", objasnio je u svom prigodnom govoru urednik časopisa Marino Budicin. On je podsjetio na burna istarska razdoblja u kojima je povijest odigrala neslavnu ulogu sluškinje politike u nacionalnim obračunima. Danas prevladava međunacionalni dijalog, prožimanje doprinosa pa valja zaključiti, kada je povijesna znanost u pitanju, da živimo u boljim vremenima, unatoč svemu ostalom. Nakon pozdravnih riječi predsjednice tarske Zajednice Talijana Roberte Stojnić svečanost je uveličao mješoviti zbor Zajednice.

Dvorana tarske Zajednice Talijana bila je umjereno ispunjena publikom, iz Trsta su stigli čelnici tršćanskog Narodnog sveučilišta, a primijećen je izostanak predstavnika Talijanske unije. Valja svakako naznačiti da su izdanja rovinjskog Centra plod suradnje dviju institucija (Unija i tršćansko Narodno sveučilište) što konkretno znači da su knjige izdane zahvaljujući dotacijama talijanske države.

Ovo izdanje časopisa je vrlo bogato (više od 750 stranica) i donosi 25 originalnih priloga isto toliko autora. Svaki prilog popraćen je sažecima na engleskom, hrvatskom i slovenskom.

Tema Ivana Milotića (Pravni Fakultet Sveučilišta u Zagrebu) su "Pravna obilježja austrijsko-mletačkog razgraničenja u Istri i njegovo arbitražno rješavanje Tridentinskim sentencijama", Egidio Ivetic (Centar za povijesna istraživanja Rovinj-Sveučilište u Padovi) ima kao temu "Bratovštine u Istri i Dalmaciji između 16. i 18. stoljeća", Fra Ljudevit Anton Maračić (Zagreb) "Samostan sv. Franje u Kopru. Zapisnici Kapitula (1692.- 1806.)"; Alessandra Rizzi (Sveučilište u Veneciji) "Mletački rektori u Istri i Dalmaciji i njihovi najstariji službeni nalozi“; Slaven Bertoša (Sveučilište Jurja Dobrile Pula) "Prilozi poznavanju prošlosti župne crkve sv. Nikole u Barbanu", Kristjan Knez (Centar za povijesna istraživanja Rovinj) "Neuspjelo okupljanje istarskog izaslanstva za iskazivanje vjernosti caru Franji Josipu (1853.)"...

Prigodom predstavljanja knjige kratki govor održao je prof. Giovanni Radossi, utemeljitelj i ravnatelj rovinjskog Centra za povijesna istraživanja. Da bi predočio hrvatsko-talijanski suživot u Istri, poslužio se formulom vode - H20. "Ako većinski narod (hrvatski) čini vodik, talijanska manjina ima ulogu kisika što znači da bez manjine nećemo dobiti lošu ili bolju vodu, već jednostavno nećemo dobiti vodu".

- Ono što danas ne ide je stanje unutar talijanske manjine, svjedočimo o nedostatku participacije, često na takvim manifestacijama bilježimo prazne stolice. Prazninu valja tumačiti: ili pripadnici talijanske manjine ne vole ono što mi u Centru radimo ili pak netko, i samo netko, ne želi da radimo ono što radimo", rekao je Radossi. Da bi bolje objasnio nazočnima da su odnosi unutar talijanske manjine narušeni, Radossi je podsjetio da je rovinjski Centar, prigodom 50. godišnjice suradnje između Talijanske unije i tršćanskog Narodnog sveučilišta, objavio prigodnu knjigu koja znanstveno proučava veze talijanske manjine s Italijom kroz posredničku ulogu tršćanske institucije. "U 50 godina suradnje talijanska je država uložila u institucije manjine oko 300 milijuna eura a ipak, osim nas, nitko drugi nije smatrao shodnim na dostojan način obilježiti tu, za nas važnu i sudbonosnu obljetnicu", rekao je Radossi. On je dodao da je rovinjski Centar pokrenuo u Italiji (u regiji Friuli-Venezia Giulia i u talijanskom parlamentu) postupak donošenja zakona kojim bi se ostvarila permanentna i specijalna zaštita Centra za povijesna istraživanja.

Neprocjenjivo blago

- Kultura i znanost predstavljaju neprocjenjivo blago, mi to bogatstvo moramo zaštititi od političkih nevera, ne smijemo dozvoliti da kultura i znanost postanu taoci političkih prepucavanja, objasnio je Radossi. Inače, u petak 24. lipnja u prostorijama Zajednice Talijana u Pazinu Centar će predstaviti knjigu pulskog doktora Antonia Mirkovicha. Dr. Mirkovich, zaljubljenik u istarski zavičaj, ispričao je svoju osobnu priču o Istri. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter