Istarska poljoprivredna gospodarstva na Peškeri

Ništa bez dobrog sira (M. MIJOŠEK)
Ništa bez dobrog sira (M. MIJOŠEK)

Devetnaest istarskih OPG-ova (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) okupilo se danas na porečkoj Peškeri kako bi Porečanima i gostima ponudili svoje proizvode: med i sir - pravi, autohtoni, istarski. Na mjestu gdje se inače održavaju masovni koncerti i manifestacije postavljeni su drveni štandovi pa je upriličen mali sajam. Pored sajmišta organizatori su postavili kaveze i u njih smjestili autohtone, domaće životinje: kozliće, janjce, ovce, telce, magarce.

Radosna djeca su sve to promatrala, roditelji su ih slikali dok su mališani hranili domaće životinje. Evo, Istra nudi i to: gradski dodir sa selom. Kažu da domaćih životinja na selo više nema, a evo ih u gradu. Nismo primijetili istarsku svinju iako se radi o izuzetno plemenitoj životinji koja je toliko dobroga učinila istarskom težaku i rodbini u gradu. Ipak, gospodarstva su imala su što nuditi -  kravlji, ovčji i kozji sir, što znači da krava, koza i ovaca još ima.

Ivan Rogović iz Boljunskog Katuna vlasnik je tristo ovaca, pravi sir i skutu, dio prodaje u Istri, a dio "priko Učke" od Opatije pa sve do Rijeke. Sirana Orbanić iz Kašćergani između Žminja i Pazina proizvodi kravlji sir, imaju 60 krava i zadovoljni su tržištem. Tu je i Franko Cetina iz okolice Vodnjana koji ima dvjesto ovaca i proizvodi ovčji sir.

Uz sir nudio se i med Svjetlane Stanić koja uz muža Sanjina upravlja OPG-om Apipilaj kod Motovuna. Zadovoljna je s tržištem i tokom ljeta proda veći dio proizvoda. Prodaju po sajmištima i turističkim feštama, ali i na kućnom pragu. Obitelj Stanić ima 80 košnica, u prosjeku proizvode od tone i pol do dvije tone meda, ali, kaže Svjetlana, pčele su sve slabije, boluju, slabo se hrane. Problema ima napretek.

- Zrak je očito zagađen, ali problem je što veći dio istarske zemlje nije obrađen. Kad naiđeš na obrađeno zemljište, onda je to u 99 posto slučajeva maslinik ili vinova loza, a to je za pčele pustinja, kaže Svjetlana. Sajam istarskih OPG-ova organizirala je Hrvatska poljoprivredna agencija koja je tokom jutra u hotelu Diamant u Poreču organizirala seminar i okrugli stol na kojemu se raspravljalo, među ostalim, o mjerama kontrole bolesti  kvrgave kože i o financijskim posljedicama primjene vakcinacije stoke. (E.VELAN)   

 

 


Podijeli: Facebook Twiter