Istarska policija upozorava na nasilje nad djecom

Ilustracija
Ilustracija

U povodu Međunarodnog dana djece žrtava nasilja u Policijskoj upravi istarskoj ponovno su ukazali na svakodnevno, prikriveno nasilje koje se događa u obitelji te istaknuli koliko je važno zaštititi prava djece.

U javnosti nema puno informacija o zlostavljanju djece u obitelji, policija o tome ne izvješćuje zbog toga što su postupci u kojima su žrtve djeca vode u tajnosti kako bi se izbjegla njihova sekundarna viktimizacija, upozorila je na konferenciji za novinare Vedrana Milovan, policijska službenica u Odjelu maloljetničke delinkvencije PU istarske.

Iako se na području Istre broj kaznenih djela nasilja nad djecom u proteklih pet godina smanjio, brojke nisu male, pogotovo znamo li da se dio nedjela ne prijavljuje. Tako je 2009. Policija evidentirala 136 kaznenih djela, 2010. 87, iduće godine broj raste na 132, a 2012. pada na 75, da bi lani bilo zabilježeno 88 kaznenih djela povrede prava djeteta.

- Mnoga su djeca svakodnevno izložena zanemarivanju i zlostavljanju u obitelji, a da to nije otkriveno i procesuirano. Stoga nam je cilj senzibiliziranje javnosti o ovom problemu, osobito onih koji su u neposrednom kontaktu s djecom, odgojno-obrazovnih djelatnika u školama i vrtićima, kazala je Milovan. Stoga su u policiji, u suradnji s pulskim Općinskim državnim odvjetništvom za mladež i Centrom za socijalnu skrb, nakon konferencije za novinare organizirali predavanje o ovoj temi za studente predškolskog odgoja i razredne nastave Sveučilišta Jurja Dobrile.

Kristina Pauro, psihologinja pulskog Centra za socijalnu skrb, upozorava da se nasilno ponašanje vrlo često otkriva tek u nekim drugim postupcima, poput razvoda. Tek se trećina prijavljuje, a dvije trećine otkriva u drugim postupcima, poput razvrgavanja braka.

- Roditelji često misle da verbalno nasilje nije problem. Nažalost, nasilje se često lažno prijavljuje radi vlastitih interesa: to, recimo, prilikom razvoda čine bivši supružnici jer žele da dijete živi s njima. Nasilje se događa u čak 90 posto slučajeva razvoda, ali i kasnije. Godina nakon razvoda je kritičan period: česte su svađe i manipulacije djetetom. O odgoju ovisi hoće li se dijete povući, oboljeti od psihičkih bolesti kada odraste ili će i samo postati nasilno među vršnjacima ili kasnije u obitelji jer prenosi obrazac ponašanja, objašnjava Pauro. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter