Istarska obala ovog ljeta odredište brojnih kruzera

Kruzer L' Austral u pulskoj luci (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)
Kruzer L' Austral u pulskoj luci (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)

Do konca kolovoza u moru duž istarske obale plovilo je nešto manje od 18 tisuća stranih jahti i brodica, što je otprilike isto kao i lani. No, ono što uistinu veseli je veći broj brodova na kružnim putovanjima koji stižu do naše obale, ili, kako se to kaže pomorskim žargonom, dolaze u luke ticanja. U prvom planu odnosi se to na Rovinj i Pulu.

Grad svete Eufemije u odnosu na Pulu prednjači u broju dolazaka kruzera i megajahti. Po riječima ravnatelja rovinjske Lučke uprave Donalda Schiozzija, Rovinj je ove godine morskim putem posjetilo nešto više od 22 tisuće putnika

- Od početka travnja do konca kolovoza Rovinj je zabilježio porast broja dolazaka kruzera u međunarodnom linijskom prometu. No, međutim, bilježi se lagani pad putnika.

Unatoč tome izuzetno smo zadovoljni sezonom koja još uvijek traje. Trenutačno nam je teško povući crtu i zbrojiti rezultate, no ono što je bitno je to što se Rovinj svake godine sve više afirmira kao jedna od najboljih cruising destinacija na hrvatskoj strani Jadrana.

Prošle smo godine imali 34 ticanja kruzera, a ove 44. Lani su u Rovinj kruzerima došla ukupno 6.682 putnika, a ove godine 6.138. Prošle godine se na rovinjsku rivu vezalo ukupno 255 jahti, a ove dvije jahte manje. Ove sezone na jahtama su bila ukupno 443 putnika, a u međunarodnom linijskom prometu Rovinj je posjetilo 22.057 putnika na ukupno 394 uplovljavanja, izjavio je Schiozzi.

U Puli je situacija nešto drugačija, ali isto tako pozitivna i za drugu sezonu vrlo ohrabrujuća, ističe glasnogovornik pulske Lučke uprave Zoran Peruško.

- U posljednje vrijeme pulska luka bilježi pozitivan trend porasta prometa putnika na najatraktivnijem tipu putovanja. Pulsku je luku ove godine posjetilo osam brodova na kružnim putovanjima, a uz stare znance brodove "L'Austral", "Sea Cloud", "Sea Cloud 2", "Wind Surf", "Seabourn Spirit", luku je posjetio i novi gost, kruzer "Minerva".

Na tim putovanjima zabilježeno je, zaključno s posljednjim danom kolovoza, 4.637 putnika, što je otprilike 10-postotno povećanje prometa u odnosu na prethodnu turističku sezonu, te gotovo 40-postotno povećanje u odnosu na 2010. godinu. (Piše Cristian Bruno GALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter