Istarska obala nije preizgradena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Je li istarska obala zbog turizma preizgradena, trebaju li se bivše vojne zone sve prenamijeniti u turisticku namjenu, je li buducnost istarskog turizma u golfu, zašto se planiraju samo novi hoteli i resorti, a ne kampovi, trebaju li nam lijepi hoteli ili hoteli s velikim kapacitetima za masovni turizam, dio je to tema kojih su se dotaknuli Veljko Ostojic iz porecke hotelijerske kuce Riviera, Vedran Banovac iz porecke Plave Lagune te Damir Vandelic iz Adris grupe u sklopu programa pod nazivom »Razgovori o arhitekturi« koji je u petak u Puli organiziralo Društvo arhitekata Istre.

Svi su se sugovornici pred okupljenim arhitektima i urbanistima koji se bave prostornim planiranjem u Istri složili, usprkos cestom javnom mišljenju da je istarska obala preizgradena, da tome nije tako.

"Svatko o tome ima svoje mišljenje i ne postoji apsolutni kriterij je li naša obala preizgradena. Mislim da nije, ali sad o nama ovisi kako cemo taj prostor u buducnosti na kvalitetan nacin iskoristiti. Cinjenica je da jug Istre i istocna obala nisu iskorišteni. Mislim da nam treba nekoliko velikih prvoklasnih turistickih resorata koji bi nam podigli kvalitetu, ali i turisticku ponudu jer od 1980. godine na ovamo nije gotovo bilo niti jedne nove investicije u turizam", mišljenja je Ostojic.

Istakao je i da Istra nije pocinila vece greške kao neke druge turisticke destinacije što se tice preizgradenosti iako su primjerice izgradena naselja poput Cervar Porta, Marede ili Barbarige koja tome ne idu u prilog, ali su prema njemu konceptualno bila dobro osmišljena. Smatra da je loše što je investitorima u turisticke zone T1 i T2 zabranjeno etažiranje, a time onemogucena prodaje jer da to onemogucuje daljnje investicije. Zbog toga niti jedan investitor nece ulagati jer nema zagarantirani povrat investicije.



Vandelic je pak istakao da su neke druge turisticke destinacije koje su nam konkurencija izgradenije, ali i da veca izgradenost znaci i veci prihod i bolji životni standard stanovništva. "Da biste imali opstojnost, morate pratiti ekonomske sile oko sebe. Izgradenost je i stvar održivosti naroda u nekom prostoru. Ne možete vjecno brati šparoge i ujedno imati uvijek visoki životni standard", smatra on.

Što se tice golfa svi su složni da nam je on potreban te da ce se bilo koji investitor teško odluciti ulagati samo u igralište bez popratnih objekata jer mu ono samo kao takvo nije isplativo. Istri trebaju takoder i lijepi i luksuzni, takozvani butique hoteli, ali i oni drugi jer Istra ima ijednu i drugu klijentelu, a uostalom design hoteli su oni koji povecavaju atrakciju destinacije.

A što se tice bivših vojnih zona, sugovornici su se složili da ona ne moraju biti privedena samo turistickoj namjeni, ali da je to najlogicniji smjer buduci da se Istra opredijelila da primjerice ne želi tešku industriju i da je turisticki sektor za to zasad pokazao najveci interes.


Podijeli: Facebook Twiter