Istarska mreža za sustavnu prevenciju kardiovaskularnih bolesti

Dr. Ante Ivančić, doc. dr. sc. Irena Hrstić, Valter Flego, Sonja Grozić-Živolić i dr. Roberta Katačić (Dejan ŠTIFANIĆ)
Dr. Ante Ivančić, doc. dr. sc. Irena Hrstić, Valter Flego, Sonja Grozić-Živolić i dr. Roberta Katačić (Dejan ŠTIFANIĆ)

U četvrtak se u Županijskoj gospodarskoj komori u Puli održava završna konferencija o EU-projektu za prevenciju kardiovaskularnih bolesti Love Your Heart, koji je Istarska županija osmislila i vodila te provela zajedno sa šest partnera iz Italije, Albanije i Hrvatske. Međunarodni projekt financiran je iz EU-ovog programa prekogranične suradnje IPA Adriatic s ukupno 1,36 milijuna eura, od čega je Istri pripalo 738,3 tisuće eura. Istarskoj županiji, odnosno županijskom Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb kojem je ovo bio prvi veliki EU-projekt koji su pokrenuli i evo priveli kraju, partneri su bili pulska Opća bolnica i Istarski domovi zdravlja, a surađivali su istarski i dubrovački Zavod za javno zdravstvo, Zadarska županija i Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, uz partnere iz Italije i Albanije.

Timski rad obiteljskih liječnika i kardiologa

- Ovim pionirskim projektom u Hrvatskoj napravili smo velik iskorak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti koje su uzročnik 54 posto smrtnosti. U tri i pol godine trajanja projekta uspostavili smo Županijski centar za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Puli, educirali brojne zdravstvene djelatnike i građane diljem Istre o važnosti prevencije i zdravom načinu života te podigli standard zdravstvene zaštite građana i gostiju u Istri, rekao je istarski župan Valter Flego na konferenciji za novinare u srijedu u sjedištu Županije u Puli.

Županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić-Živolić istaknula je da je Županija prepoznala važnost prevencije kardiovaskularnih bolesti još 2003. godine, usvojivši Plan za zdravlje i prioritete za unapređenje zdravstvene zaštite i socijalne skrbi u Istri.

"Do projekta Love Your Heart sustav prevencije i skrbi o kardiovaskularnim bolesnicima nije bio umrežen, a svim građanima Istre nisu bile jednako dostupne zdravstvene usluge. Ovaj projekt omogućio nam je da povežemo stručnjake i korisnike, bolnicu, domove zdravlja, Zavod za javno zdravstvo, nevladine organizacije poput udruge dijabetičara i rekreativaca u prirodi, sve do jedinica lokalne samouprave. Sve postignuto imat će smisla ako zdravstvena djelatnost i građani Istre budu koristili usluge uspostavljene ovim projektom", rekla je Grozić-Živolić, posebno se zahvalivši dr. Roberti Katačić, autorici i glavnoj menadžerici projekta, te Maši Mihelić, koordinatorici.

- Uspostavljen je timski rad bolničkih kardiologa i obiteljskih liječnika, sa zajedničkim zadatkom da prepoznaju rizične pacijente i upute ih na specijalistički pregled. Opća bolnica kao partner u projektu dobila je 214 tisuća eura što je iskorišteno za opremanje specijalističke ambulante za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Mornaričkoj bolnici. Nabavljeni su novi aparati za ergometriju, ultrazvuk srca, holteri i drugi uređaji koji se koriste za dijagnostiku i liječenje srčanih bolesnika, uz ključno angažiranje nutricionista, medicinskih sestara i fizioterapeuta u sprečavanju razvoja bolesti, naglasila je doc. dr. sc. Irena Hrstić, sanacijska upraviteljica pulske bolnice, najavivši da će od HZZO-a zatražiti da se rad ove specijalističke ambulante vrednuje i plati.

Centar za prevenciju u bolnici i Domu zdravlja

Povezivanje i zbližavanje svih u sustavu ključna je riječ ovog projekta, slaže se i dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja. I ustanova kojom rukovodi, naglasio je, decentralizirana je i dislocirana s ispostavama diljem Istre pa su kroz ovaj projekt uspostavili bolju unutarnju suradnju između primarne zdravstvene zaštite, patronažne službe i sanitetskog prijevoza, ali se povezali i s kolegama u Italiji i Albaniji. Kao trajni rezultat u Domu zdravlja u Puli djeluje Centar za kardiovaskularnu prevenciju kojeg još valja opremiti, ali nove, još veće projekte već pripremamo, najavio je dr. Ivančić. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter