U posljednje su vrijeme raznorazni kulinarski prirucnici izuzetno popularni, no na tržištu se pojavilo posebno zanimljivo izdanje koje spaja metal glazbu i kulinarstvo. Rijec je o knjizi mlade Kanadanke Annick Giroux "Hellbent for Cooking", koju je sredinom prosinca objavila njujorška izdavacka kuca Bazillion Points.
Osim što je sama po sebi ova knjiga pravi must have u kolekciji svakog istinskog štovatelja metal glazbe, jer donosi 101 recept ciji su autori clanovi metal bendova iz 32 zemlje iz cijelog svijeta, posebno je zanimljivo da se medu tim kulinarskim znalcima našao i jedan Puljanin, Alex Bijažic, frontmen pulske speed metal grupe Devastation, koja je djelovala krajem osamdesetih, a nakon 20-godišnje pauze opet je krenula s radom.
"U knjizi je objavljen moj recept za istarsku maneštru kakvu kuham otkad sam se poceo snalaziti u kuhinji. Nije to neki poseban recept koji sam preuzeo od nekog, vec je to moja verzija maneštre, koju kuham prema vlastitom ukusu", rekao je Bijažic.
"Sve je krenulo pocetkom ljeta prošle godine kad me putem MySpace stranice benda kontaktirala autorica knjige Annick Giroux. Ona je tražila neki bend s ovih prostora, i naravno da sam odmah pristao sudjelovati u tom projektu, tim više što inace volim kuhati. A izbor recepta je bio vrlo logican - odmah sam pomislio da to mora biti recept za neko istarsko jelo", kaže Alex.
U knjizi su recepti zvijezda rock i metal scene: majke pokojnog frontmena grupe Thin Lizzy Phila Lynotta, zatim clanova grupa Uriah Heep, Accept, Tygers of Pan Tang, Kreator, Destruction, Possessed, Obituary, Sepultura, Nuclear Assault, Anthrax (zanimljivo je spomenuti da je Scott Ian ovdje naveo recept za sarmu) i još mnogi.
Popis glazbenika koji su otkrili svoje kulinarske tajne je podugacak i impresivan, a kuharica tim više zanimljiva što predstavlja recepte iz cijeloga svijeta. Ovo izdanje se ne može kupiti u Hrvatskoj, vec se može naruciti putem interneta.
U knjizi se Istra predstavlja kao prekrasan predio našeg planeta, a Pula je nazvana jednim od najmetalskijih gradova na Balkanu s izuzetno ukusnom kulinarskom kulturom. Inace, Annick Giroux je ujedno i urednica kanadskog fanzina Morbid Tales te je afirmirana novinarka na svjetskoj metal sceni.