Istarska malvazija kao hrvatsko-slovenski brend

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porečki Institut za poljoprivredu i turizam kao voditelj i partner dobio je zeleno svjetlo za financiranje tri EU projekta novcem iz programa prekogranične suradnje IPA SLO - HR 2007 - 2013., ukupne vrijednosti nešto veće od 922 tisuće eura, od čega se 85 posto financira europskim novcem.

- Riječ je o prvim projektima ovakvog tipa koji su odobreni Institutu. Nadamo se podršci Županije, gradova i općina, kaže Ban.

Prvi projekt, u kojem je Institut vodeći partner, nosi naziv Putevima malvazije istarske, a voditeljica je dr. sc. Sanja Radeka iz porečke ustanove. U projektu sudjeluje i udruga Vinistra te slovenski Kmetijški Inštitut iz Ljubljane, Društvo vinogradnikov Slovenske Istre i drugi.

- Projektom se želi integrirati istarska malvazija u zajednički prekogranični turistički proizvod, s ciljem promocije zajedničkog brenda Istre kao specifične prekogranične turističke destinacije. To će se postići kroz karakterizaciju i evaluaciju vina malvazije, kaže Radeka.

Dr. sc. Milan Oplanić predstavio je drugi projekt - organizaciju izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda putem interneta. Partneri u projektu su i Grad Vodnjan, Univerza u Mariboru i u Kopru.

Osmislit će se sustav izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda na specijaliziranoj interaktivnoj web aplikaciji. Proizvođačima će biti omogućeno svakodnevno oglašavanje proizvoda a kupci će pretraživati po lokaciji proizvođača, cijeni i drugom.

Treći projekt, kojem je nositelj Univerza u Ljubljani - Biotehnički fakultete, a suradnici su porečki Institut, udruga Triada iz Svetog Lovreča, Općina Vižinada i drugi bavit će se revitalizacijom voćnih vrsta karakterističnih za područje Istre. Popisat će se stanje i oživjeti uzgoj badema, nara, žižule, ladonje i planike na području slovenske i hrvatske Istre. (V. HABEREITER)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter