Istarska malvazija dobiva Riedel cašu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najpoznatija svjetska industrija vinskih caša, austrijski Riedel, uskoro ce proizvesti specijalnu cašu za istarsku malvaziju, cije je službeno predstavljanje najavljeno dogodine na 20. Vinistri.

Prvi koraci u pronalaženju posebne caše koja ce najbolje prezentirati okus, arome i teksturu istarske malvazije ucinjen je krajem prošlog tjedna u austrijskom mjestu Kufstein, sjedištu tvrtke Riedel, gdje je Georg Riedel, alfa i omega tvrtke koja diktira pravila u modernoj industriji vinskih caša, s istarskim vinarima i drugim strucnjacima održao radionicu u kojoj su usporedivane razlicite vrste caša kako bi se iskristalizirala ona koja pruža najpoželjniji oblik za degustaciju istarske malvazije. Ova ce sorta ujedno biti i prva hrvatska sorta koja ce dobiti svoju cašu u Riedelovom katalogu.

Za sudjelovanje u radionici pronalaska najcaše za malvaziju pozvani su vinari Ivica Matoševic, Moreno Coronica i Gianfranco Kozlovic, prošlogodišnji najbolji hrvatski sommelier Klaudio Jurcic i novinar Davor Butkovic, koji su iz 27 razlicitih vinskih caša degustirali mlade istarske malvazije. Uz one spomenutih vinara, bile su tu još i malvazije Franka Radovana i Franca Armana.

- Selekcijom smo došli do zadnje dvije caše, na temelju cijih oblika ce se izraditi šest do osam modela-varijacija koje bi za jedno osam tjedana trebale stici u Hrvatsku i na temelju kojih cemo se odluciti za onaj oblik caše koji nam najviše odgovora. U meduvremenu cemo se opet svi naci kako bi se konzultirali. Mi smo još 2004. godine s tvrtkom Spiegelau, koju je u meduvremenu kupio Riedel, našli cašu koja najbolje odgovara istarskoj malvaziji. Sada nam je Riedel ponudio suradnju, da otkrijemo oblik caše koja nam najviše odgovara. To je ujedno i veliki iskorak za našu vinsku scenu, jer ulazak caše posebno dizajnirane za istarsku malvaziju u Riedelov katalog, koji se distribuira u cijelom svijetu, znaci i veliko medunarodno priznanje za našu vinsku scenu, veli Matoševic.

Prema nekim najavama, Riedelova caša za istarsku malvaziju u prvoj turi proizvest ce se u kolicini od dvadesetak tisuca komada. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter