Istarska malvazija dobila svoju Riedl cašu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska malvazija dobila je svoju cašu iz selekcije poznatog svjetskog proizvodaca caša za vino tvrtke Riedel. Tako je najrazvikanije istarsko vino stalo uz bok onih proslavljenih poput Bordeauxa, Champagnea, Barola ili Chabilisa za koje je Riedel takoder izradio svoje caše. Inace, ovo je prvo hrvatsko vino koje je dobilo svoju cašu iz Riedelove selekcije koja ce biti uvrštena u njihov katalog što je ogroman marketinški znacaj u svijetu za prepoznavanje ove sorte.

Idealnu cašu imalo je cast izabrati 12 predstavnika iz vinskog svijeta - ugostitelja, vinara, sommeliera i drugih koji su u restoranu San Rocco u Brtonigli imali priliku kušati tri malvazije - onu od Matoševic, Kozlovica te Coronice i pred samim proizvodacem Georgom Riedelom izabrati onu koja ce najbolje istaknuti najbolje karakteristike više vrsta malvazija.

Caša je izabrana nakon sat i pol opetovanih degustacija kojima su eliminirane one s najviše negativnih bodova. Kako su rekli sami proizvodaci malvazija - Ivica Matoševic, Danijel Kraljevic te Moreno Coronica - nije bilo lako odluciti se koja je bila najbolja, posebice u zadnjem krugu izbora kada se vino više puta kušalo iz dvije caše koje su konkurirale za najbolju. Ipak, na kraju je pobijedila jednostavnija, a na izbor su utjecale nijanse s obzirom da su degustirane razlicite malvazije.

Proizvodac Georg Riedel kaže da ne želi utjecati na vinare, nego da im želi dati izbor da sami izaberu alat koji je najbolji za njihovo vino te se nije izjašnjavao iz koje je caše njemu malvazija najbolja i zašto.

Matoševic kao predstavnik udruge Vinistra i predsjednik Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori koji kaže da ce ulazak istarske malvazije u Riedelov katalog itekako marketinški podici citavu pricu oko istarskih vina. (B. BAN; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter