Istarska ljestvica na afričkom instrumentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Atma Mundi Ensemble nedavno je objavio novi nosač zvuka što su i proslavili trodnevnom turnejom po Istri. Album "The Road to Skitacha", sniman u studijima u Veroni i Goriziji i masteriziran u poznatom studiju Artesuono u Udinama, donosi devet novih, originalnih skladbi bandleadera Zorana Majstorovića. Kompozicije su kao i na prethodnom albumu "Waters and deserts" inspirirane glazbom iz različitih dijelova svijeta, primjerice afričkom glazbom i glazbom dalekog istoka kao i hrvatskom tradicionalnom glazbom i istarskom ljestvicom.

- Album kao cjelina i svaka pjesma na njemu vjerno odražavaju duh našeg ansambla i smjer glazbe koju stvaramo. Budući da je glazbeno polje koje obrađujemo prilično široko, na albumu se mogu čuti razni utjecaji. Budući da se radi o mojoj autorskoj glazbi, mogu reći da je inspiracija dolazila iz tradicionalne glazbe različitih kultura, a isto tako čuje se da smo ipak svi u osnovi jazz glazbenici. Na materijalu kombiniramo puno različitih instrumenata na način da instrumentu koji je tipičan za jedno podneblje ili kulturu pridružimo glazbu inspiriranu drugim podnebljem ili kulturom, npr. na instrumentu tipičnom za sjevernu Afriku sviramo skladbu inspiriranu istarskom ljestvicom, tako da tu nastaju stvarno zanimljivi spojevi, kaže "frontmen" ansambla, riječki multiinstrumentalist Zoran Majstorović.

Prema njegovim riječima, misao vodilja u stvaranju albuma "The Road to Skitacha" bila je objedinjavanje pogleda na glazbu koje međusobno dijele članovi sastava, uz istovremeno produbljivanje jazz/world music zvuka koji njeguju u svom stvaralaštvu.

- Mogu reći da smo uspjeli zadržati malo siroviji zvuk cijelog materijala i da nije bilo naknadnog ušminkavanja onoga što smo snimili. Sve je ostalo točno onako kako je snimljeno sa svim svojim sitnim nesavršenostima. Mogu još dodati da nam je iznimno drago što je artwork za CD djelo istarskog slikara Harija Ivančića, dodao je.

U nastanku albuma sudjelovali su stalni članovi Atma Mundi Ensemblea, a uz Majstorovića koji je svirao električnu i akustičnu gitaru, oud, saz i ukulele, to su: Simone Serafini na kontrabasu, Borko Rupena na bubnjevima i udaraljkama te Mirko Cisilino na trubi. Kao gosti na albumu se pojavljuju cijenjeni hrvatski pijanist Matija Dedić te talijanski saksofonist i klarinetist Francesco Bearzatti, inače najbolji europski jazz glazbenik 2011. po izboru L"accademie du Jazz de France.

- Uz devet mojih originalnih skladbi na CD-u se kao "bonus track" nalazi i skladba "1947" autora Sergia Endriga koju smo snimili zajedno sa Arsenom i Matijom Dedićem za kompilaciju "Sergio Endrigo - Momenti di jazz". Ta je skladba ujedno i Arsenov posljednji snimak, istaknuo je Majstorović.

Album "The Road to Skitacha" objavljen je u suradnji s talijanskom etiketom Birdland Sounds pod čijim okriljem djeluje i studio Birdland u Goriziji u kojem je snimljeno pola materijala, dok je druga polovica snimljena u studiju Accademia u Veroni.

- Album smo miksali u Rijeci u Magnetron Records Studio B, a mastering smo radili u poznatom studiju Artesuono u Udinama i zaista smo zadovoljni kako album zvuči u cjelini, dodao je Majstorović. Nakon koncerta 7. svibnja održanog u Teatro Nuovo Giovanni da Udine na kojem su surađivali sa somalsko/talijanskom vokalisticom Sabom Anglanom, Atma Mundi Ensamble prva je koncertna predstavljanja novog CD-a u Hrvatskoj imao u pulskom klubu Mimoza, rovinjskom MMC-u u sklopu Rovinj Spring Jazz Festivala, a mini-turneju su zaključili u Zavičajnom muzeju u Buzetu.

- Zasad jedini ljetni koncert na kojem će nam se priključiti naši gosti s albuma, Matija Dedić i Francesco Bearzatti, bit će održan u Kastvu 19. kolovoza u sklopu Kastafskog kulturnog leta. Ostale promotivne koncerte u formaciji kvarteta imat ćemo u Ljubljani, Poreču, Balama, i Trstu. Imamo još nekoliko koncerata koji bi nam uskoro trebali biti potvrđeni tako da je izvjesno da ćemo imati zanimljivo koncertno ljeto, zaključio je Majstorović. (Ivana KOCIJAN)


Podijeli: Facebook Twiter