Istarska kultura u 2012.: Godina kreativnih izazova

'Ki sit ki lačan' - najveća izložba o hrani (Manuel ANGELINI)
'Ki sit ki lačan' - najveća izložba o hrani (Manuel ANGELINI)

Rezimirati godinu na izmaku u svijetu kulture nikada nije lako, pogotovo kada je to godina s predznakom krize. Manje sredstava za projekte u kulturi i tanji proračun već su pravilo, a ne izuzetak. No, svejedno, brojne su manifestacije održale tradiciju, a njima su se priključile i neke nove.

Ove je godine prvi put festival dječje knjige Monte Librić održan odvojeno od Sajma knjige. Monte Librić je promijenio ne samo vrijeme, već i mjesto radnje. Dom hrvatskih branitelja zamijenio je pulskim Circolom Zajednice Talijana. Program je bio vrlo uspješan, a broj posjetitelja iz vrtića i osnovnih škola rekordan.

Što se tiče najmlađih, treba pohvaliti i veliki uzlet pulskog Teatra Naranča, koji je dobio ime po narančastim stolicama velike dvorane Dječjeg kulturnog centra, odnosno bivšeg Pionirskog doma. Uz sjajnu "Crvenkapicu", iznjedrili su i izvrsnog "Aladdina", do sada neviđeni spektakl za djecu na pulskim daskama - i po načinu prezentacije i po estetici predstave, koja je sve oduševila. Tu je i "Pinokio", prva predstava teatra sjena, a redateljica je došla čak iz Argentine.

No, ni članovi Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula nisu mirovali, za kraj godine pripremili su predstavu u kojoj se - leti. Priča o vječnom dječaku Petru Panu predstavljena je na posve nov način - spektakularno i nadahnuto te je oborila dosadašnje rekorde gledanosti. Spomenimo i predstavu "Mistero buffo" vrlo talentiranog Valtera Roše, koja predstavlja posve nov izričaj za naše kazališne pojmove.

Uspjesi Matije Ferlina se nastavljaju, kako u zemlji tako i u inozemstvu, a brojne je projekte ostvarila i Petra Blašković, pulska glumica s osječkom adresom, od kojih svakako treba pohvaliti predstavu "Vještica Mare" u sastavu Istra Inspirita.

Pulski harmonikaš Franko Božac imao je nekoliko značajnih nastupa, a o uspjesima Stjepana Hausera sve je rečeno. Odjel za glazbu pulskog sveučilišta sve je aktivniji, objavio je dvije knjige, a i studenti postižu značajne uspjehe.

Od novih manifestacije treba svakako istaknuti "Milottijeve dane" koji se održavaju na dan kada je maestro rođen (11. studenog). To je bila godina jubileja i Teranki, koje i dalje nižu uspjehe, kao i vokalna skupina Nešpula.

Što se tiče književnog dijela kulturnog života Poluotoka, recimo da je ovogodišnji Sajam bio posvećen turskoj književnosti. Sajam je označio i povratak  Claudija Magrisa ovoj manifestaciji, kao i zanimljive tribine o prevođenju i mostu među kulturama.

Na raznim natječajima diljem svijeta nastavili su se uspjesi istarske haiku družine koja je sve veća: Malvina Mileta, Marija Pogorilić, Marija Maretić, Dejan Pavlinović i Đermano Vitasović. Pulski dani eseja nastavljaju utabanim stazama, a Istarski ogranak DHK-a objavio je i knjigu Ljubice Ivezić "Odbljesci pamćenja". Tu su i nove knjige Borisa D. Biletića, Drage Orlića, Daniela Načinovića…

Od likovne kulture, bilo je izložaba, već etabliranih manifestacija, no svakako treba spomenuti najveću izložbu o prehrani ikad ostvarenu u našim krajevima, a  i šire - "Ki sit ki lačan", koja je održana u galerijsko-muzejskom prostoru Sveta srca. Na njezinom su postavljanju radili svi istarski muzeji, odnosno Koordinacija istarskih muzeja.  (Vanesa BEGIĆ)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter