Istarska kobasica na sve nacine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mirisalo je proteklog vikenda iz kuhinje marušicanske konobe Atelier. Sjatili su se tamo kuhari iz tri konobe - Rondo iz Buja, Marino iz Kremenja i Oprtalj - sa zajednickim ciljem - ponuditi nekoliko jela, zapravo jednu veceru koju ce obilježiti tek prosušene istarske kobasice.

Dio je to Luganigade (luganiga - istrovenetski naziv za kobasicu), svojevrsnog festivala istarske kobasice, manifestacije koju su prije 20 godina zapoceli sami Marušicani u želji da se u sumornim zimskim danima okušaju u pripremanju kobasica.

Iz godine u godinu natjecanje se širilo, od zabave za desetak mještana stiglo se do manifestacije koja je postala dio zimske ugostiteljsko-turisticke ponude ovoga dijela Istre. Nema sumnje da je marušicanska Luganigada dala veliki doprinos ocuvanju tradicijskog nacina pripremanja kobasica u Istri.

Kuhari su za tu vecer nastojali oplemeniti tradicijska jela, dodati neki svoj detalj? No, ne može se ici daleko. Zna se što je i kako mora izgledati, kako mora mirisati, kakve dojmove na nepcu ostaviti istarska kobasica.



Trebalo se te veceri dodvoriti i tradiciji i uzvanicima, koji su zaposjeli sva mjesta u konobi Atelier u Marušicima i na kraju ocijenili ponudena jela. A da bi to bila u cjelini ugodna vecera, trebalo je ici redom. Slijedila su cetiri pjata. Kasnije su sudionici vecere doznali da je prvo jelo - fritaju s kobasicom - pripremila kuharska ekipa konobe domacina.

Ukusno, za neke odlicno, za neke malo prepapreno, neki su komentirali da je kobasica bila presušena, drugi da joj je vrijeme pogodeno. Treba o svemu voditi racuna, kažu kuhari. Treba pogoditi pravo vrijeme za sušenje, za skidanje s vjetra, treba joj sacuvati svježinu.

Kao da je upravo takva bila kobasica koju su u vrlo dobro složenoj maneštri ponudili pobjednici ove veceri, predstavnici konobe Oprtalj, mladi vlasnik Daniel Coslovich i još mladi kuhar Goran Tadic. Nece biti slucajno da je druge veceri Coslovich na natjecanju u pripremanju kobasica zaslužio drugo mjesto i srebrnu plaketu. Ali, neki su najviše ocjene dali maneštri zato što se radi o - maneštri.

Slijedili su ravijoli s kobasicom, punjeni palentom, na podlozi od zapecene palente, sve to na listu kelja? Ljepotu i za nepce i za oko ponudili su mama Neda i kci Jana iz bujskog Ronda. Na kraju još malo tradicije - žgvacet s palentom, gulaš od rebarca s kobasicom? Jelo se, uživalo, zalijevalo vinima i maslinovim uljima s ovih staza. Istarska kobasica bila je zvijezda i druge veceri, a marušicanska Luganigada ocito je prava manifestacija da se sacuva u izvornom obliku i pristupu.


Podijeli: Facebook Twiter