Istarska kobasica ima poseban stalak za rezanje

Rezanje je jednostavno i, što je najvažnije, ravnomjerno
Rezanje je jednostavno i, što je najvažnije, ravnomjerno

Približavao se festival kobasica u Svetom Petru u Šumi, a Damiru Lukežu, poznatom i već afirmiranom rezaču i promotoru istarskog pršuta, po glavi se motalo kako bi se i za kobasice, kao što za pršut već odavno postoji, moglo napraviti neko pomagalo za preciznije i atraktivnije rezanje pred publikom i na javnim manifestacijama. Bio je već četvrtak (a supetarski sajam počinjao je u subotu) kada je Lukež navratio do susjeda i prijatelja, stolara Vlade Antolovića u njegovu stolariju Ariš u Bašićima nedaleko od Tinjana.

- Treba nam neka dobra podloga i neki utor u koji bi se stavljala kobasica, da li bi ju se odozgo stisnulo nekim štipaljkama ili bi tu mogli biti neki klinovi, trebalo bi u svakom slučaju napraviti osiguranje za prste…, te i mnoge druge ideje razmijenili su Lukež i Antolović dok se nisu dogovorili da Lukež kaže čemu ta naprava treba udovoljiti, a Antolović će do jutra razmisliti kako te zahtjeve tehnički i konstruktorski riješiti. I, drugog dana ujutro prvi prototip prvog ikada u povijesti čovječanstva napravljenog stalka za rezanje kobasica bio je zgotovljen, a trećeg dana, u subotu, Lukež je na njemu već rezao kobasice za goste na supetarskom sajmu. Praktično ga koristeći, uočio je i neke sitne nedostatke, koji su u novoj seansi razmjene ideja s Antolovićem riješene izradom drugog prototipa - to je taj na našim fotografijama, javnosti još nepoznat. Novi izum je rođen!

"Stalak za rezanje kobasica i salama" službeni je naziv ove naprave pod kojim su ga Antolović i Lukež zaštitili pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, uz pomoć i posredovanje Saveza udruga inovatora Istarske županije iz Pule. Stalak je zaštićen u kategoriji industrijskog dizajna, a istovremeno su zaštitili i logotip, koji je i ugraviran na drugi prototip, s konturom blago savijene kobasice i tekstom "VLA-DAM kobasicom".

Osmišljavanju tog slogana sretnim slučajem pogodovala su i njihova imena, VLAdo i DAMir, a ističući se na predmetu koji će drugi ljudi prvi put vidjeti, slogan šalje poruku: "Ja vladam kobasicom, imam je pod kontrolom, mogu je rezati kako ja hoću". (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter